Múzeumok éjszakája: motorok, terepasztal és versenyek a Közlekedési Múzeumban

muzeumokéjszakájaTaxikiállítás és különleges BMW motorok várják a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban a látogatókat, az Afrikai-Magyar Egyesület programjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődök az Öntödei Múzeumban június 22-én, a múzeumok éjszakáján.

A Közlekedési Múzeumban az estet a gödi Németh László Általános és Művészeti iskola ütőegyüttese nyitja, majd a Mesekocsi színház bábosai, bohócai szórakoztatják a gyerekeket. A közönség megtekintheti egyebek mellett az 1970-es évek játékait, valamint a 100 éves fővárosi taxi történetét bemutató kiállításokat. A nagy terepasztalon kívül a megújult emeleti terepasztal is várja a látogatókat, ezen az éjszakán a vonatok folyamatosan járnak.

A BMW Motoros Baráti Kör a BMW motorkerékpár gyártás 90. évfordulója tiszteletére negyven motort vonultat fel az elsőtől a legutolsó típusig. A BMW motorgyártás teljes történetét bemutató alkalmi kiállítást szakkönyvek, poszterek és prospektusok is színesítik. A parkolóban KRESZ pálya, valamint különféle versenyek – kerékcsere, autós és kerékpáros ügyességi – várják az érdeklődőket.

Kihelyezett programként az érdeklődők ezen a napon szakmuzeológus vezetésével tekinthetik meg a Szabadság hídi vámházban berendezett budapesti Duna-hidakat bemutató tárlatot. Találkozó a pesti oldalon, a híd északi vámházánál lesz.

Az Öntödei Múzeum vendégként az Afrikai-Magyar Egyesület mutatkozik be kézműves foglalkozásokkal és afrikai szabósággal. Gyurácz Andrea, A szőke nő kalandjai Afrikában című könyvek szerzője fényképes útibeszámolót tart, majd tanzániai táncosok és zenészek előadása várja a nézőket.

A 11. múzeumok éjszakájának látogatóit június 22-én 187 vidéki és 106 fővárosi kulturális intézmény összesen 350 helyszínen várja különleges programokkal. A felnőttek 1500, a 6-18 év közötti gyermekek 600 forintért válthatnak karszalagot, amely valamennyi intézménybe és a különjáratokra is érvényes. (MTI)