Múzeumok éjszakája: építészeti séták Ybl Miklós emlékére

A Ráday utcai Ybl-palotát és az Ybl Miklós tervezte ferencvárosi plébániatemplomot is megtekinthetik az érdeklődők szombaton, a Múzeumok éjszakáján induló sétákon.

A Ráday utca Kálvin tér felőli végétől indulva a séta résztvevői megismerkedhetnek a Ráday utca építészeti-kultúrtörténeti emlékeivel, Gróf Károlyi György Ybl tervezte palotabérházával, majd a Hild-épület érintésével a felújított Ráday Gyűjteménnyel és a Biblia Múzeummal. A Bakáts téri, Ybl Miklós tervezte katolikus templomtól a Knézits utcán át az Iparművészeti Múzeumig juthatnak el az érdeklődők. Innen pedig az itt gyülekezők sétálhatnak vissza ugyanezen az útvonalon a Nemzeti Múzeumig – közölték a szervezők.

Az Ybl Bicentenárium tiszteletére kamarakiállítás nyílik a ferencvárosi templomban Ybl Miklós terveiből és Klösz György fényképeiből. Az érdeklődők megvásárolhatják A modern reneszánsz derült idomai – Válogatás Ybl Miklós (1814-1891) épületeiből című reprezentatív kiadványt, valamint találkozhatnak a kötet alkotóival, Hidvégi Violettával, Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosával és Ritoók Pállal, az Építészeti Múzeum gyűjteményvezetőjével.

A mintegy másfél órás séták 14.30, 16.30, 18.30, 20.30 és 22.00 órakor indulnak. (MTI)