Múzeumok éjszakája: barokk éjszaka Sopronban

sopron_muzej2013Barokk komolyzenei koncert, korhű táncház és gyertyafényes divatbemutató eleveníti meg a múltat a Soproni Múzeum barokk éjszakáján június 22-én, szombaton.

A közgyűjtemény Fő téri kiállítóhelyei a Szent Iván-éji forgatag különleges helyszíneivé válnak, a Múzeumok éjszakáján barokk időutazásra várják a látogatókat – mondta Szabadhegyi Zita szervező.

A Barokk maskarák játszóházra a gyerekeket invitálják este 6-tól a Fabricius-házba. A programhoz korhű lovagi vívóiskola társul jelmezes vívómesterrel. A vívásban nemcsak apródjelöltek, hanem udvarhölgyek is kipróbálhatják ügyességüket.

A Soproni Barokk Trió esti koncertjét barokk táncház követi. Az időutazás élményét barokk ruhák gyertyafényes divatbemutatója teszi teljessé.

A történelmi hangulatot árasztó múzeumi várfalsétányon a soproni országgyűlési és koronázási helyszíneket és relikviákat bemutató fotókat tekinthetnek meg az érdeklődők fáklyafény mellett. A fotók bemutatják, hogy milyen megjelenésűek voltak a különleges helyszínek egykor és ma. A tárlat környezetében szakemberek beszélnek a XVII-XVIII. század különleges történelmi helyszíneiről, eközben a tróntermek kulisszatitkaiba is engednek bepillantást hallgatóságuknak.

A Fő téren álló patinás Patika-ház is bekapcsolódik a programba: gyógyszerésztörténeti előadásnak és gyógynövény bemutatónak ad otthont.

A Múzeumok éjszakán a Tűztorony kedvezményesen, a Soproni Múzeum Fő téri kiállítóhelyein a programok ingyenesen látogathatóak. (MTI)