Művészetek völgye: Kárpát-medence és Moldva dalai a Kaláka-udvarban

művészetek_völgyeKárpát-medencei és moldvai népdalokkal zárulnak a Kaláka Versudvar napjai a pénteken kezdődő Művészetek Völgyében; a kapolcsi helyszínen idén is lesznek gyerekprogramok, valamint neves előadókkal versfaragás.

Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, hegedűs tavaly megjelent népdaloskönyvében kilenc tájegységet választott ki a Kárpát-medencéből és Moldvából: kottaképekkel, gazdag szöveganyaggal közölt százötven népdalt. A kötetből a tájak jellegzetes arculata is kirajzolódik: történeti-földrajzi leírások, versek, prózai részletek, valamint a táncházi énekesek, muzsikusok legkiválóbb mesterei, köztük Berecz András, Juhász Zoltán, Szerényi Béla személyes hangvételű esszéi hozzák közel a világot, amelyben a dalok születtek – mondta Gryllus Dániel.

A Kaláka Versudvar augusztus 4-ig minden este azzal zárul, hogy a kilenc tájegységből elénekelnek néhány dalt a tájegység zenéjét játszó zenészekkel, megismerkednek a vidék jellegzetes hangszereivel.

Az idén immár harmadszor megszervezett versudvar egyik kitalálója, a Kaláka együttes vezetője beszámolt arról, hogy a helyszín a Művészetek Völgye fesztivál valamennyi napján nyitva lesz. Reggel a legkisebbeknek ringatót, ölbéli mondókákat zenélnek, délben Lackfi János vezetésével Versműhely kezdődik, ahol versimprók születnek, délután pedig gyerekprogramok és koncertek lesznek estig.

„Először verseskötetekben megjelenő költőkkel kezdtük a zenés versfaragást, de előbb-utóbb minden szövegíróról kiderül, hogy írt már verset dallam nélkül is. Így aztán meglátjuk, mit kezd például Geszti Péter vagy Müller Péter Sziámi Lackfi János feladataival” – fejtette ki Gryllus Dániel.

Idén is lesz József Attila- és Kányádi-est, játsszák a Különbéke című estet Szabó Lőrinc megzenésített verseivel, amit Rátóti Zoltán színművésszel közösen készítettek el. A mostani fesztiválra is hívtak zenész társakat, például Malek Andreát, Sebő Ferencet, Szalóki Ágit, Dés Andrást, Ferenczi Györgyöt, a Kosbort, illetve költőket, köztük Kiss Judit Ágnest, Molnár Krisztina Ritát, Varró Dánielt, Kovács András Ferencet, Tóth Krisztinát, Szlukovényi Katalint, Kiss Annát és Szabó T. Annát.

A Kaláka Versudvar hagyományosan szomszédolni fog más udvarokkal, közös koncertek lesznek Palya Beával, és végigénekelik az udvarhoz vezető utat. (MTI)