Multimediális kiállítás a beatmozgalomról a Lumúban

Carl_Solomon,_Patti_Smith,_Allen_Ginsberg_and_William_S._BurroughsFilm- és hangfelvételeken, fotókon, kéziratokon, számos eddig soha nem látható dokumentumon keresztül idézi fel Ginsberg, Kerouac, Burroughs és társaik alakját, a beat mozgalom történetét a Beat-nemzedék – Allen Ginsberg című kiállítás, amely szombattól látható a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú).

A három franciaországi és egy német intézmény (Pompidou Központ, Metz; Champs Libres, Rennes; Fresnoy, Tourcoing; ZKM, Karlsruhe) együttműködésével 2013 tavaszán létrejött tárlat anyagát Jean-Jacques Lebel, a francia beat „fenegyereke” állította össze, aki maga is jó barátságban volt a beat mozgalom legtöbb nagy alakjával – mondta a budapesti kiállítás péntek esti megnyitója előtt Szipőcs Krisztina.

A Lumú tárlatának szervezője hozzátette: Lebel kutatásának kiindulópontja az az általa készített 1992-es Allen Ginsberg-videointerjú, amelyben a beatnemzedék központ figurájaként számon tartott költő részletesen elmeséli a mozgalom történetét. A 40 órás anyagból a Lumú közönsége egy négyórás vágott verziót láthat, akinek azonban nincs ideje ezt végignézni, a kiállításban elhelyezett számítógépeken fejezetenként is belenézhet az interjúba.

A beat a negyvenes években, a kezdődő hidegháború idején indult el New Yorkban és San Franciscóban, abból az elemi szabadságvágyból táplálkozva, amely az addig létező korlátok meghaladását tűzte ki célul mind a művészetekben, mind a társadalomban. Az Allen Ginsberg, Jack Kerouac és William S. Burroughs írásaival jelentkező generáció új nyelvet és életformát vezetett be, amely éppen mostanában éli reneszánszát világszerte – hangsúlyozta Szipőcs Krisztina.

Az Allen Ginsberg munkássága és személyisége köré épített multimédiás kiállítás ebbe a történetbe nyújt betekintést: anyagát performansz-felvételek, filmek (köztük olyan klasszikusok, mint a Pull My Daisy), szövegek, fényképek, riportok, kézirat-reprodukciók és eddig még nem publikált dokumentumok alkotják.

Szipőcs Krisztina szólt a beatkorszak magyar vonatkozásairól is, amelyekkel a tárlat számos kísérőprogramja ismerteti meg a látogatókat. A 2014. január 12-ig látható kiállításban szombaton 16 órakor Jean-Jacques Lebel exkluzív tárlatvezetést tart. (MTI)