Mozgalmas nyár: fesztiválok Győrben

omega_győrAz ötvenéves Omega Együttes szabadtéri nagykoncertjével kezdődik a Négy Évszak Fesztivál nyári sorozata Győrben. Zárásként a The Straits lép színpadra.

Borkai Zsolt polgármester a nyári rendezvényekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, a nyár kulturális szempontból a legmozgalmasabb és legizgalmasabb időszaka az évnek városunkban. Az idei sem lesz kivétel ez alól, hiszen a győri nyár fergeteges programokat tartogat a győrieknek és az ide látogatóknak egyaránt. A nyári programok hivatalos megnyitóját június 15-én rendezik, amikor szabadtéri szuperkoncertet ad az Omega Együttes.

A sajtótájékoztatón az együttes több tagja is jelen volt. Kóbor János elmondta, hamarosan Moszkvában koncerteznek, a győri előtt pedig Németországban lépnek fel, így kellően behangolva érkeznek hozzánk, ahol legalább akkora bulit szeretnének tartani, mint 2007-ben, amely még a mai napig felejthetetlen emlék számukra is. Benkő László hozzátette, gyerekkora óta rokoni és baráti szálak kötik Győrhöz, ráadásul az édesapja az egyetem egyik alapítója volt. Úgy látja, Győr kulturális fellegvár, ahova mindig szívesen jön. Ehhez csatlakozott Debreczeni Ferenc is, aki szerint Győrben annyi jó dolog történik, hogy szinte magához vonzza az embereket. Mint mondta, a kézilabda BL-döntőt maga is izgalommal szurkolta végig, ezért öröm számára, hogy fellépésük előtt a város a színpadon köszönti a győri NB1-es bajnokcsapatokat.

A nyárnyitót megelőzően a Kismegyeri Hadijáték várja az érdeklődőket június 8-án a Napóleoni Csata Emlékművénél, ahol látványos játékok keretében idézik fel az egykori csata jeleneteit. A IX. Magyar Táncfesztivál június 17-23. között várja a mozgás szerelmeseit. Egy hétig ismét Győr lesz a tánc fővárosa, ahol a legjobb hazai táncegyüttesek előadásait csodálhatjuk meg. Június 27-én a város Szent László királyunkra emlékezik díszközgyűléssel, ünnepi misével és körmenettel. Ezen a napon adják át a városi Szent-László díjakat. Június 28-30. között a Szent László Napok a lovagkorba repíti el az Aranypartra látogatókat, ahol lovagi tornákat, lovagi tábort és a kor jellemző szokásait is láthatjuk.

A Magyarország minden pontjáról és határon túlról is rengeteg embert vonzó Győrkőcfesztivált július 5-7. között rendezik, amikor meseországgá változik a belváros. Egy mosolygós fotóért cserébe a gyerekek egy életre szóló élménnyel gazdagodhatnak nálunk. Július 19-21. között első ízben tartják meg a Győri Legendák Napját, ami a híres győri ital, a fröccs fesztiválja is lesz egyben. Augusztus 9-11-ig a 21. Barokk Esküvő rendezvényeit rendezik a városban. A szerencsés pár barokk pompában mondhatja ki az igent, és a kísérő rendezvények is e kort idézik fel. Augusztus 20-án államalapításunkat ünnepeljük, és ekkor rendezik a Győri Búcsú programjait is.

Az évszak zárásaként a VI. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag-, és Gasztronómiai Fesztivál várja a látogatókat. A Széchenyi téren az ország legjobb borászai kínálják legfinomabb nedűiket, és közben érdekes kísérő programokon is részt vehetünk. Az augusztus 24-i Nyárzáró Koncert igazán nagy bulival kecsegtet, hiszen a The Straits lép fel Győrben! A Dire Straits legendás számai – Sultans of Swing, Romeo and Juliet, Private Investigations, Money for Nothing, Walk of Life és Brothers in Arms – a nyárzárón lesznek hallhatók.

A nyár során még számos kitűnő programot rendeznek a városban, lesznek Széchenyi téri zenei estek, a zenepavilonban is koncertek várják a zene kedvelőit, lesz ünnepi könyvhét, Pannonhalmi Levendulahetek, Gyógynövényhét, Szfeszt, Győr-Szentiván-Éji Varázslatok, Nyári Múzeumi Fesztivál, reneszánsz és barokk hét, jazz terasz, különböző koncertek, előadások, kiállítások, táborok, izgalmas Mobilises rendezvények és rengeteg gyerekprogram! (ÖS)

[bsk-pdf-manager-pdf id=9]