MittelCinemaFest – 11 játékfilm a XI. Közép-európai Olasz Filmfesztiválon

olaszmolino-kTizenegy játékfilmmel – köztük Paolo Sorrentino, Ettore Scola és Giorgio Diritti legfrissebb alkotásaival -, továbbá két rövidfilm-válogatással várja a közönséget a XI. MittelCinemaFest – Közép-Európai Olasz Filmfesztivál november 14-ig a budapesti Puskin moziban.

Partnerünkkel, a Cinecittá Lucéval folyamatosan azt keressük, hogyan lehet még érdekesebbé tenni ezt az immár hagyománnyá vált fesztivált, de a lényeg idén is változatlan marad: a legfrissebb olasz filmtermés legjobbjait mutatjuk be Budapesten magyar felirattal vagy szinkrontolmácsolással, olasz színészek, rendezők, alkotók meghívásával – közölte a MittelCinemaFest hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója.

Gina Giannotti elmondása szerint a legfőbb válogatási szempont idén is az volt, hogy a fesztiválon vetített alkotások az olasz film mai valóságát tükrözzék. A mustrán így láthatók lesznek olyan nagy nevű mesterek új munkái, mint Paolo Sorrentino vagy Ettore Scola, de mellettük számos, a magyar közönség számára még kevésbé ismert rendező is bemutatkozik.

Federico Fellini előtt tiszteleg egy másik nagy mester, Ettore Scola De furcsa, hogy a nevem Federico (Che strano chiamarsi Federico) című, személyes emlékekből, töredékekből és archív filmrészletekből összeállított munkája, melyet péntek este láthat a budapesti közönség.

Szombaton előbb Maria Sole Tognazzi Egyedül utazom (Viaggio sola), majd Edoardo Leo Jó reggelt, apa! (Buongiorno papá) című alkotásait mutatják be, vasárnap Enzo d’Aló Pinokkió-feldolgozását magyar és olasz nyelven is levetítik, a hétvégét pedig a 2013-as Kalat Nissa Filmfesztivál rövidfilm-válogatása zárja.

Paolo Virzí Minden áldott nap (Tutti i santi giorni) című mozija november 11-én lesz látható, másnapra pedig az idei RIFF (Rome Independent Film Festival) legjobb filmjeiből készült összeállítás került a műsorba.

A MittelCinemaFest utolsó három napján Salvatore Mereu Bellas Mariposas, Ivano De Matteo Kötéltáncosok (Gli equilibristi), majd Roberto Andó Éljen a szabadság! (Viva la libertá) című filmjeivel találkozhat a közönség.

A fesztivál alkalmából az Olasz Kultúrintézet fotókiállításon idézi fel az olasz neorealizmus egyik emblematikus figurája, Anna Magnani alakját november 5. és 25. között. (MTI)