A magyar boroké a főszerep a debreceni borkarneválon

Tizenhárom borvidék több mint ötven borászatának nedűit kóstolhatjuk mától vasárnapig a 15. Debreceni Borkarneválon.

Kelet-Magyarország legnagyobb boros szemléje újra elfoglalja jól bevált helyét a megszépült nagyerdei parkerdőben: a Békás-tó partján a borok, a kézműves ételek és sajtok élvezetét ingyenes koncertek gazdagítják, amelyeknek a Nagyerdei Szabadtéri Színpad ad otthont – mondta el a karnevált szervező Főnix Kft. kommunikációs vezetője.

Kerekes Sándor emlékeztetett arra, hogy az ezredfordulón Debrecenben, a Déri-téren fél tucat borászattal induló rendezvény, tizenöt év alatt több mint ötven borászatot felvonultató rangos borfesztivállá nőtte ki magát. A kulturált borfogyasztás mára nemcsak egy társasági eseménnyé vált, hanem valóban színvonalas kulturális és gasztronómiai élményeket is nyújt. Így a Debreceni Borkarnevál is biztos találkozási pont a borszerető, az egyre inkább borértő közönség és a borászatok között – mondta.

A legszebb magyar borok jegyében kezdődik meg a bortúra augusztus 7-10. között a Békás-tó partján. Hazánk 22 borvidéke közül jelen lesz boraival a Tokaji, az Egri, a Mátrai, a Kunsági, az Etyek-Budai, a Badacsonyi, a Hajós-Bajai, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred-Csopaki, a Szekszárdi és a Villányi borvidék.

Megtiszteli a rendezvényt remek boraival két történelmi borvidék is, a Ménesi és Debrecen egykori szőlőskertje, az Érmelléki is, ahonnan meg lehet kóstolni a térség egyik leghíresebb fehérborát, a Bakatort.

Találkozhatnak az érdeklődők mások mellett a Bock Pince, a Malatinszky Kúria, a Bukolyi Birtok, a Bolyki Pincészet, a Frittmann Borászat, a Tokaj Hétszőlő, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, a Sauska Pincészet, a Szászi Pince és a Hetényi Pincészet borászaival, képviselőivel is.

Csütörtöktől vasárnapig a Nagyerdei Szabadtéri Színpad ingyenesen megtekinthető programjain fellép például a Mojo WorKings, a Bordó Sárkány, a Bakator Zenekar, a Szeredás Népzenei Együttes, akusztikus koncertjével a P.Box, valamint a Debreceni Helyőrségi Zenekar és a Kerekes Band is.

A kedden átadott parkerdőben a családosoknak nyújt remek kikapcsolódást hazánk egyik legkreatívabb játszótere, a Zöld Békakirály birodalma, és a tanösvényeket bebarangolva bárki újra felfedezheti a Nagyerdő állat- és növényvilágát. (MTI)

Debrecen Szabadidős Programok:

Aquaticum Debrecen Mediterrán Élményfürdő és Termálfürdő