Ma kezdődik a XII. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny Mosonmagyaróváron

fleschKoncerttel nyílik meg vasárnap a XII. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny Mosonmagyaróváron. A verseny hegedűművész névadójának, a város szülöttének emléket állító eseményre huszonöt magyar és nyolcvanöt külföldi muzsikus jelentkezett – mondta Moldoványi Géza, a versenyt kezdeményező Fejes Józsefné Zenei Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A nyugat-európai országok hegedűsein kívül japán, új-zélandi, norvég, egyesült államokbeli és dél-koreai pályakezdő művészek is jelentkeztek a megméretésre – ismertette a kuratóriumi elnök hozzátéve, még a jelentkezési határidő után is érkeztek nevezések, így alakult ki a nevezők tekintélyes száma. Pontosan azonban a vasárnapi regisztrációnál derül majd ki, hogy végső soron hányan méretik meg magukat a nemzetközi zsűri előtt.

A háromfordulós verseny produkcióit öttagú nemzetközi bizottság bírálja el Perényi Eszter hegedűművész elnökletével. A versenykiírás szerint a versenyzők egyebek között Bach, Paganini, Mozart, Beethoven és Brahms kompozíciói közül választhatnak. Az első három helyezett 4000, 2000, illetve 1000 euró pénzdíjban részesül.

Moldoványi Géza kitért arra, hogy a vasárnapi nyitókoncerten az öt évvel ezelőtti XI. nemzetközi hegedűverseny győztese, Kállai Ernő vendégszerepel. A június 16-i záróhangversenyen pedig az idei  győztesek lépnek pódiumra a Győri Filharmonikus Zenekar kíséretével.

A nemzetközi eseményen megemlékeznek a névadóról, aki 1873-ban Mosonmagyaróváron született, a XX. század első felének egyik legkiválóbb hegedűvirtuóza volt. Első önálló koncertjét 21 évesen Bécsben adta. A későbbiekben Európa szinte valamennyi jelentős hangversenytermében fellépett, s koncertezett a tengerentúlon is. Neve pedagógiai munkásságával vált világszerte ismertté. Iskolájából került ki egyebek között Robert Pollach, Boris Schwarz, Ida Handel és Thomas Mária. A hegedűtanításról írt könyveit a zenepedagógusok ma is használják.

A művészpedagógus a második világháborús üldözések elől a svájci Luzernbe menekült, ott hunyt el 1944-ben. Halálának 50. évfordulóján az emlékét ápoló Fejes Józsefé Zenei Alapítvány hamvait hazahozatta. Azóta a mosoni temető a végső nyughelye. Emlékére először 1985-ben hirdette meg a versenyt a szülőváros.

A vasárnap kezdődő nemzetközi zenei eseményt Mosonmagyaróvár önkormányzata, a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. és a Fejes Józsefné Zenei Alapítvány szervezi. (MTI)