Ma kezdődik a miskolci operafesztivál

bartókpluszMa kezdődik Miskolcon a Bartók Plusz Operafesztivál június 24-ig tartó programsorozata, ezúttal Bartók Béla klasszikusai mellett bábjáték is színesíti a kínálatot.

Idén is eljátsszák Bartók Béla három színpadi alkotását három különböző nézőpontból, három különböző társulat előadásában. A kékszakállú herceg várát a Kolozsvári Magyar Opera, A csodálatos mandarint a Nagyszebeni Balettszínház társulata, A fából faragott királyfit a G.G. Tánc Eger viszi színpadra.

A programban egyebek mellett hat opera, két balett, két bábelőadás, hét hangverseny és egy operett kapott helyet. A fesztivál három magyar zeneszerző – Orbán György, Vajda János és Iván Sára – új, illetve első művének ősbemutatójával is várja a nézőket.

Először hirdettek meg A jövő kulcsa címmel operaíró versenyt, amelyre kilenc alkotás érkezett be. A szakmai zsűri és a közönség szavazatai alapján kiválasztott győztes darabot operaelőadásként mutatja be jövőre a Bartók Plusz fesztivál.

Az elmúlt évben rendhagyó helyszíneken és módon Puccini Toscáját láthatták több ezren, most a világ operairodalmának másik sikerdarabját, Verdi Traviata című darabját láthatja a közönség Anger Ferenc rendezésében, felvonásonként szintén más-más helyszíneken, majd a teljes művet június 20-án a miskolci Tudomány és Technika Házában. (MTI)