Lydia Lunch, a no wave kultikus figurája az A38 hajón

Lydia_LunchA New York-i no wawe színtér nagyasszonya, Lydia Lunch ad koncertet vasárnap az újbudai A38 hajón. Az előadó, aki kulcsszerepet játszott a nyolcvanas-kilencvenes évek posztpunk mozgalmában, idei albumát, a Retrovirust mutatja be a közönségnek.

Énekesnőként, színésznőként, spoken word előadóként, író-költőként és meglehetősen szabados hangvételű önéletrajza alapján, nem utolsósorban nőként is lényegében a korszak minden jelentős művészét ismerte és dolgozott vele együtt – szerepel a szervezők ajánlójában. Lunch idei lemeze európai turnéja alkalmából érkezik az A38 hajóra, hogy pályafutása során először lépjen fel Magyarországon.

A nyolcvanas-kilencvenes évek New York-i posztpunk-nowave hullámának egyik legfontosabb, központi alakja volt, irodalmi, zenei, közéleti és szexuális értelemben is. Nagyszerűen megírt, ugyanakkor rendkívül szókimondó önéletrajzaiból egészen gazdag és elképesztően szabados életút bontakozik ki: egy Lydia Lunch-koncert a lehető legpontosabb lenyomata a New York-i punkrock underground történetének.

Lydia Anne Koch néven született, 16 évesen került New Yorkba, és azonnal bekerült a helyi művészkommunákba. A Lunch, azaz az Ebéd név is ekkor ragadt rá, mert gyakran kényszerült arra, hogy elvegye lakótársai ennivalóját. Évekkel később, befutott művészként ezt úgy viszonozta, hogy hatalmas vacsorákat rendezett művésztársainak – ezekből egy kötetre valót néhány éve szakácskönyvként is kiadott.

Egészen fiatalon alapította meg Teenage Jesus and the Jerks nevű zenekarát, ami rövid működése ellenére a no wave színtér alapvető fontosságú, iránymutató együttese lett. Lunch később filmszerepeket vállalt, aztán a spoken word felé fordult. Elképesztő mennyiségű együttműködésének zöme is a spoken wordnek köszönhető: William S. Burroughsszal, Henry Rollinsszal, Hubert Selby Jr-ral, a Psychic TV tagjaival.

Művész- és zenésztársai között volt Thurston Moore, Kim Gordon (mindkettő a Sonic Youth-ból), Nick Cave és a Birthday Party, Omar Rodriguez-Lopez, az Einstürzende Neubauten vagy Marc Almond (Soft Cell).

Az elmúlt néhány évben egyre inkább érett, nagyszabású, összegző lemezeket jelentetett meg. Ilyen volt a Big Sexy Noise nevű zenekarával kiadott azonos című lemez, amin art-rock, posztpunk, koszos funk, varieté, spoken word és rap, Brecht és Lou Reed egyaránt jelen van.

Idei lemeze, a Retrovirus egy sajátos hangvételű best of-anyag, amit egyetlen koncerten adott elő a no wave kultikus templomában, a Knitting Factoryben. Az energikus albumon a mindössze 30 másodperces Red Alerttől Alice Cooper 12 perces excentrikus rockszimfóniájáig, a Black JuJuig számos izgalmas pillanat van.7

Turnézenekarának tagjai: Weasel Walter (gitár), Tim Dahl (basszusgitár) és Bob Bert (dob). Lydia Lunch előtt a Budapesten (is) működő örmény geg-tánc-punk duó, a Wattican Punk Ballet melegít be.

mti