Liliomfesztivál a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban

Több évszázados hagyományt felelevenítve liliomfesztivált rendeznek a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban szombaton, Szent Antal napjához kapcsolódva.

A világ legnépszerűbb szentje, Szent Antal napját évszázadokon át ünnepelték Szeged-Alsóvároson, a hagyomány 1950-ben szakadt meg – mondta Kiss Norbert egyháztörténész, a második alkalommal megszervezett Liliomfesztivál programját bemutató szerdai sajtótájékoztatón.

Páduai Szent Antal Szent Ferenc kortársa volt, portugál nemesből lett ferences szerzetessé a 13. században: kiváló szónok hírében állt, rengeteg embert térített meg élete során. Személyéhez számtalan hagyomány kapcsolódik: ünnepnapján, június 13-án a Szeged környéki tanyavilágból lisztet, kenyeret, kalácsot hoztak az ünnepi misére, a megszentelt ételt pedig szétosztották a rászorulók között.

Szent Antal napján liliomot is szenteltek Alsóvároson, majd a növényt gyógyászati céllal használták fel. A virágot gyümölcspálinkába tették: ha valakinek mérges pattanása, furunkulusa volt, akkor egy szirmot kötöttek rá, hogy minél hamarabb meggyógyuljon. Gyomorgörcs esetén pedig a pálinkát kockacukorra csöpögtetve fogyasztották.

Petri Márta, a látogatóközpont vezetője elmondta, a Liliomfesztiválon az évszázados hagyományokat szeretnék fölidézni. A kolostor gyógy- és fűszernövényes kertjében pokrócos pikniket tartanak, emellett virágkötészeti versennyel, valamint a bibliai növényeket és Szent Antal kultuszát bemutató ismeretterjesztő előadásokkal várják a látogatókat.

A gyerekek liliomos játszóházban, kézműves foglalkozásokon és a Kapisztrán Szent János Ijászkör bemutatóján próbálhatják ki ügyességüket.

Az érdeklődők ehető virágokat kóstolhatnak, és recepteket hallhatnak arról, miként használhatók a kerti növények a konyhában. Este a gyertya- és fáklyafények veszik át a főszerepet: a liliomszentelő mise után Németh Csaba gitárművész és tanítványainak gyertyafényes koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a kolostor páratlan akusztikájú belső udvarán, a kvadrumban.  (MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük