Lajkó Félix Balatonfüreden augusztus 20-án

Öntörvényű, virtuóz és átszellemült. Kultikus figura és antisztár, aki szinte eggyé válik a hegedűjével a színpadon. Zenéje magával ragadó, elemi erejű – senki más nem játszik így hegedűn. Lajkó Félix és zenekara ad augusztus 20-án, este tíz órakor koncertet a tűzijáték után a Balaton parton.

Lajkó Félix a vajdasági Topolyán 1974-ben született, kultikus státusszal rendelkezik határon innen és túl. A népzenéből, a dzsesszből és a kortárs improvizatív zenéből egyszerre merítő hegedűjátéka előtt az ezredfordulóra az Egyesült Államoktól Japánig fejet hajtott a világ. Jellegzetes zenei világát rögzítő lemezei (Lajkó Félix és zenekara, Lajkó Félix-Lőrinszky Attila, Live at Academy, Lajkó Félix és bandája játszik, Félix, 7, Remény, A bokorból) nehezen megkaparintható és féltve őrzött kincsei a gyűjtőknek, de valamennyi közül sokak számára az első – a vendéglátós muzsika, a klasszikus romantikusok és a Bartók-féle örökség mentén egyaránt elragadtatott – albuma a legkedvesebb.

Az eddigi legnagyobb sikert a legfrissebb Mező című citerás albuma hozta, amely a világzenei toplista első helyén áll. Ilyen rangos helyre legutóbb a kilencvenes évek elején került magyar szerzemény, Sebestyén Márta egy felvétele. A WMCE (World Music Chart Europe) világzenei toplistájához havonta egyszer választják ki a legfrissebb világzenei lemezek közül az első 10-et a 24 különböző európai országból származó világzenei szakemberek.

lajko2

Fotó: Szaller Károly

A hegedűvirtuóz Lajkó Félix először 2012-ben a Budapest Folk Fest nyitókoncertjén játszott nagyközönség előtt gyermekkori, legkedvesebb hangszerén, a citerán. Majd egy évvel később, 2013 áprilisában – számos külföldi és hazai siker után – ugyanezen a fesztiválon bemutatta első csak citerás lemezét. A felvételen Lajkó Félix mellett közreműködik Brasnyó Antal brácsán, Kurina Ferenc bőgőn, Kurina Mihály cimbalmon.

Lajkó Félix augusztus 20-án a tűzijáték után, este tíz órakor ad koncertet a Kisfaludy Színpadon és bizonyára a hegedű mellett elhozza a citeráját is.

balatonfured.hu / fotók: Szaller Károly

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük