Kutatók éjszakája: pszichológia és tudomány találkozása Nyíregyházán

kutRendhagyó kémiaórával, látványos kísérletekkel, pszichológiai tesztekkel, több mint húsz helyszínen harminc programmal várja az érdeklődőket pénteken a Kutatók éjszakája programsorozat keretében a Nyíregyházi Főiskola és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara.

Szeptember negyedik péntekje idén is a szenvedélyesen kíváncsiaké, újra kinyílnak a nyíregyházi laborajtók, a kutatók ismét kibújnak fehér köpenyükből és hétköznapi nyelven mutatják be a tudományt. Az ingyenes rendezvény látogatói természettudományos kísérleteket nézhetnek, bepillantást nyerhetnek az intelligens robotok világába és a modern erőfejlesztés módszereibe, megismerhetik az életünkben jelen lévő új anyagokat és sétálhatnak a helyi botanikus kertben.

Idén a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara is bekapcsolódik a nyíregyházi rendezvénybe: a péntek délután négytől kezdődő program nyitányaként mentési- és elsősegély bemutatót tartanak a Sóstói úti épületben – közölte az intézmény szerdán az MTI-vel. A szervezők emellett tesztelik az érdeklődők intelligenciaszintjét, szorongását és figyelmét, valamint lesz relaxáció és önismereti játék. A “pácienseken” elvégzik a klasszikus pszichológiai kísérleteket az egyik videomegosztó segítségével, az érdeklődők Jung és Freud téziseivel és elméleteivel is ismerkedhetnek. A terepkutatás segítségével bemutatják a szociális munka módszereit és technikáit, az ebből nyert tapasztalatokat pedig foglalkozás keretében cserélhetik ki egymás között az oktatók és az érdeklődők.

A Nyíregyházi Főiskola campusában a délutáni megnyitót követően fotó- és interaktív eszközkiállítással indul a rendezvény, majd rendhagyó kémiaóra lesz, emlékező fémekről, orvosi anyagokról hallgathat meg előadást a közönség – mondta Nagy Balázs, az intézmény sajtóreferense. A biomassza-bemutató után a műszaki karon repüléstechnikai- és robot bemutatót és szimulációt, valamint gépészeti témájú előadásokat tartanak. A B épületben a szociálpolitikai és szociológiai kutatási témák iránt érdeklődőket várják. Lesz tízujjas gépírási gyakorlat, a Testnevelés és Sporttudományi Intézetben az egészségdiagnosztikai módszerekről, az erőfejlesztésről és az egészségmegőrzésről esik szó.

Jó idő esetén távcsöves megfigyelést is tartanak, és a Kutatók éjszakája rendezvénysorozat résztvevői ingyen nézhetik meg a Tuzson János Botanikus Kertet. (MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük