Koronázási ünnepély a hétvégén Sopronban

Historikus történelmi játék keretében idézik fel a hétvégén Wittelsbach Eleonóra Magdolna, I. Lipót király harmadik feleségének királynévá koronázását Sopronban.

Rigler Zsolt, az ünnepély szervezője elmondta, hogy a 16-17. században Sopronban négy országgyűlést, egy király és kettő királyné koronázást tartottak, amellyel a város az öt magyar koronázó város egyikévé vált. Abban az időszakban mintegy ötven napot volt a városban a Szent Korona, az országgyűlések pedig 351 törvénycikket hoztak.  A fennmaradt dokumentumokból idézhetők fel az események, amelyekben a Soproni Petőfi Színház művészei, a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület táncosai és középkori hagyományőrző csoportok működnek közre – tette hozzá.

A háromnapos programsorozat nyitányaként pénteken este érkezik a Szent Korona másolata Sopronba. Történelmi szokás szerint a Szent Mihály-templomtól díszmenet indul a Fő térre a királlyal és a nemességgel, ahol Fodor Tamás polgármester fogadja az Ordo Hungariae lovagrend tagjait, a koronaőrséget, valamint a Szent Korona és a koronázási ékszerek másolatát.

A koronázási szertartás szombaton délután kezdődik a Nagyboldogasszony-templomban, az épület szűkös befogadóképessége miatt az eseményeket kivetítőkön követhetik nyomon az érdeklődők a Fő téren. A királyné a ceremónia után ott teszi le esküjét és mutatkozik be a város polgárainak, majd a királlyal, a nemesi rendekkel együtt lóháton vonulnak végig a belvároson. Este a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar ad koncertet, majd a Tűzszínház előadása lesz látható a Fő téren.

Vasárnap délelőtt ugyanitt szabadtéri ünnepi szentmisét tartanak, amelyet Bábel Balázs érsek, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye metropolitája vezet.

Mindhárom nap lesz kézműves kirakodóvásár, gyermekprogramok és koncertek is.

Rigler Zsolt kiemelte, hogy a historikus történelmi játékot Nagyboldogasszony ünnepének hetén rendezik, amellyel méltó módon ünnepelhetik meg a koronázásoknak egykor helyet adó templom búcsúját, amely akkor a ferencesek, most a bencés rend gondozásában van.

A tavaly felelevenített játékon III. Ferdinánd 1625-ös koronázását játszották el. (MTI)