Kismegyeri lovas- és hadijátékok: több ezer nézőt várnak

Legalább három-négyezer nézőt várnak a szervezők a június 7-én a Győr határában fekvő Kismegyeren rendezendő kismegyeri lovas- és hadijátékok rendezvényre – hangzott el a 2001 óta népszerű, tavaly a térséget sújtó árvíz miatt az utolsó pillanatban lefújt esemény beharangozó sajtótájékoztatóján.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője (Fidesz) kiemelte: nem a 205 évvel ezelőtti győri csatára emlékeznek, amelyben az 55 ezres francia had ütközött meg a fele ekkora, osztrák erőkkel megtámogatott magyar nemesi felkelő sereggel, hanem arra a mintegy háromezer emberre, aki elesett az összecsapásban, bármelyik oldalon áldozta is életét.

Az eseményen elhangzott: délelőtt Győrben a helyi Napóleon-emlékeket megidéző ingyenes idegenvezetést rendeznek az érdeklődők számára, Kismegyeren pedig fél háromkor, a helyi óvodások, iskolások műsorával kezdődik, majd négy órakor a csata emlékművének megkoszorúzásával folytatódik a program.

Délután ötkor veszi kezdetét a mintegy negyven állatot felvonultató lovasjáték, amelyet szabadon idomított lovak bemutatója, kuruc életkép, hortobágyi csikósok műsora és a Nádasdy-huszárok mindennapjait felelevenítő program alkot. Hat órától rendezik meg a bő egy órás hadijátékot; ennek során mintegy száz hagyományőrző, köztük 40 cseh, osztrák és szlovák résztvevő eleveníti fel az 1809. június 13-14-én vívott csata főbb eseményeit. A látottakat történész narrátor teszi kézzelfoghatóvá a résztvevők számára.

A programban fellép a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz, a IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszárbandérium, a Pápai Huszáregyesület és a 15. Második Székely Határőr Gyalogezred Hagyományőrző Társaság egysége is. (MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük