Kiállítás az 1970-80-as évek falusi lakáskultúrájáról a Sóstói Múzeumfaluban

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEgy letűnt korszak, az 1970-80-as évek falusi lakáskultúráját idézi vissza egy kiállítás, amely szombaton nyílik a Sóstói Múzeumfaluban, és október 31-ig lesz majd látogatható.

Kisgyörgy Tamás, a skanzen közművelődési munkatársa elmondta: a tárlat a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállítási anyaga, s azokat a gyökeres változásokat mutatja be, amelyeket a falvak a lakáskultúrában megéltek a “kádári Magyarországon”.

A II. világháború utáni, majd az 1950-es és a ’60-as évek elejének szűkös időszakát követően változni kezdett a falvak utcaképe, egyre inkább meghatározó épülettípus lett a kockaház.

Az akkoriban divatos épületek helyiségeinek funkciói is megváltoztak a korábbiakhoz képest, ami magával hozta a teljes bútorzatcserét is. A hajdan csak kivételes alkalmakkor használt “tisztaszoba” jelentősége más lett, a társas együttlét színterévé, lakószobává változott, s benne minden az ott elhelyezett “képes doboz”, a televízió köré szerveződött. Reprezentatív szerepe persze megmaradt, amit bútorokkal és dísztárgyakkal hangsúlyoztak ki.

A konyha és a lakószoba funkciói a kockaházakban elkülönültek egymástól, de a konyha szerepe a késő esti időszak kivételével a mindennapokban továbbra is jelentős maradt. Bútorzata viszont más lett, speciális konyhabútorokkal rendezték be, amelyeket akkoriban szériában gyártott a bútoripar, nagypontosságú, konfekcionált elemeket készítve.

Kisgyörgy Tamás szerint a kiállításon bemutatott tárgyak egyaránt képviselik majd a 30-40 évvel ezelőtti divat változásait, az akkori társadalmi elvárásokat és a pénztárca adta lehetőségeket is.

A “retrotárlatot” a Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű gasztronómiai rendezvény keretében nyitják meg szombaton. A 10 és 17 óra közötti főző-sütő show-n hazai és határon túli szakácscsapatok készítenek különlegességeket. A 36 séfgárda ételeit bárki megkóstolhatja, lesz például egész kacsából készült kacsapörkölt lebbencstésztával, egész birkából főzött karcagi birkapörkölt, budai kőleves és Velence-tavi halászlé is, agárdi halból. Több mint nyolcvan féle étel szerepel majd a kínálatban. (MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük