Kedden nyílik a Nemzeti Múzeum Capa-kiállítása

capa_muzeum_bannerA világhírű magyar származású fotográfus „szerepeit” kutatja a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Robert Capa – A játékos című, kedden nyíló kiállítása.

A több mint 160 fotót felvonultató tárlat azt szeretné megmutatni, mi volt Robert Capa – mondta el a hétfői sajtóbemutatón Fisli Éva, a tárlat kurátora. A látogatók így általa és róla készített felvételek, valamint korhű installációk segítségével a magyar származású Capát egyaránt megismerhetik mint emigránst, fotóriportert és haditudósítót, mint játékost és hőst.

A rendezők arra is hangsúlyt helyeztek, hogy bemutassák a fotók keletkezésének kontextusát: a közönség így láthatja, milyen formában kerültek Capa felvételei a korabeli olvasók elé.

A harmincas évek második fele a képes magazinok születésének időszaka – emlékeztetett Fisli Éva, hozzátéve: néhány fotónál az is nyomon követhető lesz, hogyan vágták meg, retusálták őket vagy egy új képfelirattal hogyan változtatták meg az értelmezési kontextust.

A tárlathoz Doku-tér is tartozik, ahol a látogatók elmélyülhetnek a Capa-irodalomban is.

Csorba László főigazgató felidézte: a Nemzeti Múzeum évek óta őrzi az úgynevezett Capa-mestersorozatot, amelyből az ország számos városába vitt el válogatást, de mindeddig a gazdag gyűjteménynek még csak harmadát tudta bemutatni.

Néhány napja a budapesti 2-es és 3-as metró utazói is találkozhatnak Capa-képekkel a szerelvényekben, a magyar külképviseletekre egy Capa-tablókiállítás készült, októberben Rómában, majd 2014 februárjában Firenzében nyílik Capa-kiállítás a Nemzeti Múzeummal együttműködésben – számolt be a jövőben tartandó kiállításokról.

A Nemzeti Múzeum 2014. január 12-ig látogatható tárlatához számos kísérőprogram – drámafoglalkozások, tárlatvezetések, beszélgetések és a Puskin moziban filmklub – is kapcsolódik. (MTI)