Ismét Nemzetközi Tisza Halfesztivált rendeznek Szegeden

szegedi halfesztivalIsmét Nemzetközi Tisza Halfesztivált rendeznek Szegeden szeptember 6-tól, amelyre sok ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról.

A háromnapos gasztronómiai seregszemlén, amelyet immár tizenhetedik alkalommal szerveznek meg, több mint kétszáz mázsa hal fogy el – mondta Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, szervező az esemény programját bemutató pénteki sajtótájékoztatón.

A fesztivált annak idején azzal a céllal szervezték, hogy népszerűsítsék a halfogyasztást, emellett azonban a halfőzés, -sütés titkait is elsajátíthatják a vállalkozó kedvű vendégek – közölte a mesterszakács.

A péntek délután szórakoztató programokkal kezdődő rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és a sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Eddig száztizenegy csapat nevezett, az indulók száma elérheti a másfélszázat is – mondta.

A szakácsok, amennyiben hét alkalommal részt vesznek a rendezvényen, kiérdemlik az örökös halfőző címet, és az elismeréssel járó gyémántszemű ezüst hallal, arany bográccsal és rubinberakással ékesített plakettet.

A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított 3500 literes bográcsban készíti el a hallét. Az óriásbográcsot legalább háromszor kell majd telefőzni ahhoz, hogy minden vendég jól lakjon. Más halászcsárdák a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják a vendégeket.

Hagyomány, hogy a szegedi Somogyi-könyvtár kiállítással kapcsolódik a gasztronómiai fesztiválhoz, idén a közgyűjtemény archív fotóit hétfőtől bemutató tárlaton az érdeklődők megismerhetik milyen volt a múltszázad elején a tiszai halpiac, hogy néztek ki a halászbárkák, vagy egy igazi szegedi halászcsárda. A közönséget könnyű- és népzenei koncertek, szépségkirálynő választás, sárkányhajó-fesztivál, gyermekprogramok és tűzijáték szórakoztatja majd. (MTI)