Impresszionista és posztimpresszionista remekművek a Nemzeti Galériában

pissaroKivételes alkalom, hogy Pissarro, Monet, Degas, Renoir, Cézanne, Gauguin és Van Gogh magyar kortársaikkal együtt jelenjenek meg egy kiállításon. Szinyei Merse Pál, Ferenczy Károly, Vaszary János, Fényes Adolf, Mednyánszky László és Rippl-Rónai József legismertebb alkotásait ilyen gazdag nemzetközi összefüggésben még soha nem láthatta a nagyközönség – hangsúlyozta Baán László főigazgató a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum impresszionista és posztimpresszionista gyűjteményéből összeállított, csütörtökön megnyíló tárlat sajtóbemutatóján.

Az október 13-áig látogatható Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai. Impresszionista és posztimpresszionista remekművek című kiállítás mintegy 50 francia és csaknem 70 magyar remekművet tár a közönség elé. A kiállítás az intézmény történetében és a múzeumszerető közönség számára is mérföldkőnek számít – hangoztatta a főigazgató.

A látogatók megtekinthetik többek között Alfred Sisley A Loing partján – Őszi hangulat című 1881-ben készült festményét is. A művet eredetileg a Szépművészeti Múzeum vásárolta meg Durand-Rueltől 1907-ben, majd ezt a képet cserélték el 1916-ban Manet Hölgy legyezővel című munkájáért. A Sisley-festmény Jeruzsálembe került, így a közös tárlaton, mintegy száz év múltán ismét Budapesten láthatja a közönség.

A kiállítás elején vizuális játékként, hangulati elemként Monet Virágzó szilvafák (1879) és Szinyei Merse Pál Virágzó almafák című festménye fogadja az érdeklődőket. A koncepció szerint egyébként az impresszionista korszakban, tehát az 1870-es évektől a századfordulóig nem keverték össze a magyar és a francia alkotók műveit – mondta el Plesznivy Edit, a kiállítás egyik kurátora, hozzátéve: a francia impresszionizmus a maga idejében elszigetelt volt, így a magyar művészek nem az impresszionisták inspirációi nyomán kezdtek el alkotni, hanem sokkal korábbi előzményhez nyúltak.

Szintén péntektől látogatható az a grafikai kamaratárlat, amely az impresszionizmus rajzművészetéhez vezető, illetve az onnan továbbvivő út néhány jellemző állomását, mozzanatát mutatja be akvarelleken, szén- és ceruzarajzokon, rézkarcokon és litográfiákon. Az Akvarellek, rajzok és grafikák a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből című kiállítás szintén október 13-áig várja a látogatókat. (MTI)