Húsvéti tojásfestés a Sóstói Múzeumfaluban

Hagyományos húsvéti tojásfestésre várják a látogatókat a Sóstói Múzeumfaluban péntektől vasárnapig, április 21-én pedig egész napos programmal készül a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn található skanzen.

Kisgyörgy Tamás, a skanzen közművelődési munkatársa elmondta: a program keretében megidézik a valamikori falusi húsvétok hangulatát, felelevenítik a hagyományokat, a hiedelmeket és a babonákat egyaránt. A kapunyitást követően a Margaréta Tánccsoport tart folklórbemutatót.

A húsvéti locsolkodás után a Kuckó Művésztanya utcaszínházi előadását láthatják az érdeklődők a múzeumfalu főutcájában, a legkisebbeket a Burattinó Bábszínház szórakoztatja majd.

A skanzen templomában hagyományos húsvéti istentiszteletet tartanak, a szertartás után a Flaska népzenei együttes lép fel. A misztérium kedvelői a múzeumfalu babonaházában szörnyülködhetnek régi históriákon, s megtudhatják, van-e alapja a hiedelmeknek – ismertette a programot Kisgyörgy Tamás, hozzátéve, hogy a húsvéti ünnep asztalait, a református és a római katolikus felekezet egymástól eltérő menüsorát is bemutatják.

A rendezvényen lesz kóstolóval egybekötött népi gasztronómiai bemutató, valamint tartanak húsvéti nagyvásárt, kézműves foglalkozásokat is. (MTI)