Hungarikum Fesztivál Szegeden

Hungarikum Fesztivál SzegedenMinőségi magyar élelmiszerekkel, hagyományos kézműves termékekkel, a kultúra értékeivel ismerkedhetnek meg a rendezvényre látogatók.

Szeged a napfény és a fesztiválok városa, valamint 2008 óta a hungarikumoké is. Amikor először, hat évvel ezelőtt a nyár derekán megrendezésre került a Hungarikum Fesztivál, egyből a Tisza-parti város üde színfoltjává vált, és – amint az idei rendezvény statisztikái is mutatják – a mai napig kedves a több mint hatvanezer látogató számára.

Elekes Zoltán fesztiváligazgató az MTI-nek elmondta: 2008-ban azzal a szándékkal hívták életre a rendezvényt, hogy bemutassák, milyen történelmi hagyományai, értékei vannak a magyarságnak.

A Széchenyi tér árnyas platánfái alatt négy napon át mintegy száz kiállító kínálja – a szervezők által gondosan megválogatott – minőségi termékeit. A vendégek kóstolhatnak borokat, pálinkákat, minőségi hentesárukat, mézet, kézzel készített édességeket, tartósítószer-mentes lekvárokat és szörpöket. A látogatók vásárolhatnak szegedi fűszerpaprikát és gyógynövényeket is.

A szervezők gondoskodtak róla, hogy az ehető is iható termékek mellett a vendégek találkozhassanak a népi kézművesség és iparművészet remekeivel, lesz a téren ékszerkészítő, bőrműves, fafaragó, fazekas, csipkeverő, csuhéfonó, citerakészítő, tojásíró és késes is. A gyerekek interaktív programok keretében ismerkedhetnek meg azzal, hogyan életek, mit ettek, ittak egykor dédanyáink, dédapáink.

A fesztivál kiemelt vendége az észak-magyarországi turisztikai régió a Tisza-tóval, jóvoltukból kilátó és mászófal várja a vállalkozó szellemű vendégeket, a látogatók a matyó hagyományokkal is találkozhatnak.

A vasárnapig tartó rendezvényen néptáncelőadások, népzenei és könnyűzenei koncertek szórakoztatják az egybegyűlteket, lesz solymászbemutató, pénteken és szombaton pedig a Dél-Alföld legszebb oldtimer autóiban is gyönyörködhetnek a vendégek – közölte a fesztiváligazgató.

hungarikum_szeged13

A Hungarikum Fesztivál – Minőségi Magyar Termékek Kiállítása és Vására nem csak egy összművészeti fesztivál, annál sokkal több, sokkal kézelfoghatóbb, emberközelibb. Népszerűsége leginkább abban rejlik, hogy olyan – a szervezők által gondosan megválogatott – minőségi termékeket mutat be és kínál a közönségnek, amelyek ténylegesen a magyarsághoz, a magyar kultúrához szorosan kapcsolódnak. Így a kézművesek művészi alkotásaitól az őstermelők által házilag előállított gasztronómiai termékeken át az ősi magyar borvidékeken termesztett varázslatos nedűkig. Ez egy olyan rendezvény, ahol mindenki jól érzi magát, akár kicsi, akár nagy.

mti / www.hungarikum-fesztival.hu