Háromszor lép fel a Budapest Klezmer Band a Zsidó Nyári Fesztiválon

A fesztivál nyitónapján a Dohány utcai Zsinagógában, a Hegedűs a háztetőn című produkcióban és a Robert Capa-emlékesten is fellép a Budapest Klezmer Band (BKB) az idei Zsidó Nyári Fesztiválon, amely több mint tíz helyszínen várja az érdeklődőket augusztus 31. és szeptember 7. között.     

A Budapest Klezmer Band augusztus 24-én a budapesti RAM Colosseumban, a Zsidó Nyári Fesztivál felvezető programján a Pannon Várszínház Hegedűs a háztetőn című produkciójában zenél, majd a fesztivál nyitónapján, augusztus 31-én nagyszabású koncertet ad a Dohány utcai zsinagógában Kérdezem a csillagokat címmel – mondta el Jávori Ferenc (Fegya), a zenekar alapító vezetője az együttes idei fellépéseit ismertető budapesti sajtótájékoztatón hétfőn.

A nyitónapi előadásban Tompos Kátya színész közreműködésével részletek hangzanak el például a Gettó című zenés drámából, illetve a Purim, avagy a sorsvetés című klezmer balettből.

Az együttes harmadik fellépése szeptember 4-én lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a világhírű román színművész, Maia Morgenstern előadásában verses dalok csendülnek fel a fényképész Robert Capa emlékére.

A zenekar menedzsere, Róna Iván az idei év programját ismertetve elmondta, hogy augusztusban a zenekar többek között Balatongyörökön, Alsóörsön, Debrecenben és Kiskunhalason koncertezik. Szeptemberben norvégiai turnéra indulnak, októberben Kassán, novemberben Zágrábban lépnek fel. Ugyanebben a hónapban a Budapesti Operettszínházban kétszázadszor játsszák a Menyasszonytánc című produkciót, Jávori Ferenc szerzeményét, amelyet a világ több pontján bemutattak már. Decemberben a Budapesti Kongresszusi Központban újévi koncerttel zárják az évet.

Az együttes jövőre ünnepli alapításának 25. évfordulóját. Erre az alkalomra külön előadással, az 1829-ben Németországban született, majd Amerikába vándorolt Levi Strauss izgalmas életéről szóló darabbal készülnek.

Vadas Vera, a Zsidó Nyári Fesztivál főszervezője elmondta: az idén 17. alkalommal rendezik meg az eseménysorozatot, amelyen minden évben fellép a Budapest Klezmer Band. Európa egyik legnagyobb zsidó kulturális rendezvénysorozatán több mint tíz helyszínen mintegy harminc produkció, valamint fesztiválelőzetes programok és vidéki előadások is várják az érdeklődőket.

A holokauszt 70. évfordulójáról színházi és táncos előadásokkal, valamint több képzőművészeti kiállítással emlékeznek meg. A fesztivál hagyományos helyszíne idén is a Dohány utcai zsinagóga lesz, ahol önálló koncertet ad Zorán, vendége Kulka János és Gerendás Péter lesz. A Budapest Bár klezmer zenével vegyített estet tart Bangó Margit és László Boldizsár közreműködésével. Ugyanitt a fesztivál zárónapján Bródy János zenél. A hagyományos kántorkoncerten ezúttal a híres Jeruzsálemi Akadémia Kamarakórusa (Academy Chamber Choir) énekel az érdeklődőknek – ismertette a programokat a főszervező. (MTI)