Háromnapos gardafesztivál Tihanyban

gardafesztivalA balatoni gardahalászat hagyományát elevenítik fel a Tihanyban pénteken kezdődő, háromnapos XII. Garda Fesztiválon, amelyen a szokásos látványhalászat mellett kulturális és szórakoztató programok, horgászverseny, valamint kulináris élmények is várják az érdeklődőket.
2013. november 15-17.

A tihanyi önkormányzat és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által szervezett rendezvény péntek este a Pro Tihany díj átadásával, majd egy települést bemutató fotókiállítás megnyitásával kezdődik a helyi művelődési házban.

Szombaton látványhalászattal folytatódik a fesztivál, amelyen a gardafogás mai technikáját mutatják be. A halászhajók reggel 9 órakor futnak ki Tihanyból. Azok számára, akik a vízről szeretnék megtekinteni az eseményt, a Balatoni Hajózási Zrt. különjáratot indít Siófokról és Tihanyból. Az időjárás és a szokatlanul meleg víz egyelőre nem kedvez a gardahalászatnak, de a szervezők azt ígérik, kerül majd annyi „sugár kardos”, azaz garda a hálóba, hogy fesztivál vendégei megkóstolhassák a belőle készült ételkülönlegességeket.

A balatoni gardahalászat hagyománya szerint – amelyet Herman Ottó írt le részletesen a Magyar halászat könyvében -, a tihanyi dombokról lesték a halászok „hegyenjárói”, hogy hol verődik csapatokba a garda. „A látóemberek botjukra tűzött subájukkal integetve irányították a halászhajókat a halrajok felé, hogy azokat bekerítve minél gazdagabb zsákmányra tehessenek szert a Balaton heringhalából, a gardából”.

A látványhalászat végén a halászhajókat és a zsákmányt ünnepélyes fogadtatásban részesítik a parton, megkoszorúzzák a garda szobrot, majd a tömeg elindul a halakkal a Visszhang-dombra, hogy az apátságban a tihanyi perjel megáldja azokat az újborral együtt. Az ünnepség részeként délután a Visszhang-dombon gardasütést, borrendi avatást, geotúrát, majd zenés estet rendeznek különböző fellépőkkel és retró diszkóval.

Vasárnap kora reggel kezdődik a Garda Kupa horgászverseny a Tihanyi Belső-tó partjainál, ezt követően halászlé- és halételfőző versenyt rendeznek a Visszhang-dombon táncos-zenés műsorok kíséretében. A program délután a versenyek eredményhirdetésével, majd Garda-bállal ér véget.

A rendezvény ideje alatt a Parasztgazda ház és a Halászcéh ház (Tihany, Pisky-sétány) is megtekinthető. A gyerekeknek szombat és vasárnap délelőtt is külön műsort tartanak a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A fesztivál ideje alatt halas ételek, és folklór programok is várják az érdeklődőket.

A balatoni kompjárat a fesztivál idején, szombaton és vasárnap a kiadott menetrendtől eltérően, hosszabb ideig közlekedik; az utolsó járat Szántódról 19 órakor, Tihanyból 19.30 órakor indul.

mti / fotó: horgaszat.hu