Hamvas Bélával indul a balatoni szezon

A hónap közepétől a Hamvas Béla napokra várják a vendégeket Balatonfüreden.

Cserép László a város önkormányzatának osztályvezetője elmondta, hogy március 20-án és 21-én a Tagore sétányon előbb fúvószenekari műveket hallgathat a közönség, majd a parton álló Hamvas-hársnál egy különleges, orosz nyelven megszólaló ”ráolvasásnak” lehetnek tanúi az érdeklődők.

Cserép László elmondta, hogy Hamvas Béla születésnapját, március 23-át minden évben megemlékezéssel ünneplik a Tagore sétány Hamvas-hársa mellett.

Felidézte: a fát Sava Babić, szerb költő, Hamvas nagy tisztelője ültette 2000-ben, a füredi Koloska-völgy egyik hársfájáról írt Hamvas szöveg nyomán.

Az ő ötlete volt az is, hogy mindig más nyelven ”olvassák rá a fára” Hamvas Fák című esszéjének egy részletét – tette hozzá.

A Hamvas-napok keretein belül a Sava Babićról elnevezett emlékdíjat Navracsics Tibor uniós biztos adja át – mondta az osztályvezető.

PROGRAM

Március 20. péntek
15.00 Sava Babić emlékdíj átadóünnepség. A díjat átadja: Navracsics Tibor, EU biztos, a díj fővédnöke (Vaszary Galéria)
Utak a teljesség felé – Hamvas Béla relikviáit bemutató kiállítás megnyitója a Vaszary Galériában. Részletek itt.
16.00 Emlékünnepség a Tagore sétányon álló Hamvas-hársnál. Hamvas Béla Fák című írásának ráolvasása magyar és orosz nyelven. Beszédet mond: Prőhle Gergely, helyettes államtitkár, a rendezvény fővédnöke.
Március 21. szombat

11.00 A Tempevölgy folyóirat legújabb számának és dr. Szörényi László “A nagy, a várt s rettegett jövendő” című tanulmánykötetének bemutatója valamint Nádas Péter Vadkörtefa című fotójának kiállítása. (Vaszary Kávézó). Közreműködik: dr. Szörényi László irodalomtörténész, Tóbiás Krisztián a Tempevölgy folyóirat főszerkesztője és Cserép László, a folyóirat szerkesztőbizottságának elnöke.
A márki és az orosz bárka Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatójának előadása.

Hamvas Béla: Művészeti írások I.-II. könyvbemutató. Moderátor: Stamler Ábel. (Kedves Cukrászda)
A köteteket bemutatják: Palkovics Tibor és Szakács Gábor. Közben Balaton-felvidéki borok kóstolója Dobai Andrással. Közreműködik: Tóbiás Krisztián-gitár.
20.00 Szakáll Norbert szerzői koncertje a Kisfaludy Galériában. Belépőjegy: 1000/500 Ft

MTI / balatonfured.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük