Gyermeknap: a biológiai sokféleség világnapját is ünneplik Vácrátóton

A biológiai sokféleség fontosságára hívják fel a figyelmet vasárnap a vácrátóti botanikus kertben a gyermeknaphoz kapcsolódva – mondta az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának közönségkapcsolati munkatársa.

A rendezvényen bemutatják és a látogatók már alkalmazhatják az ismeretszerzés új lehetőségét, a QR-kódot, amelyet a közelmúltban vezettek be – tette hozzá Halászné Szakács Éva.

A biológus a világnappal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a botanikus kertek feladatai között szerepel a biológiai sokféleség megőrzése, ezért nevezik sokan “Noé újkori bárkáinak”. Az emberi tevékenység közvetlen és közvetett hatásai révén az élőhelyek példátlan gyorsasággal pusztulnak, és léteznek olyan fajok, amelyek napjainkra természetes élőhelyükön már nem, csak bizonyos botanikus kertekben találhatók meg. “Ezeknek a fajoknak a genetikai információja pótolhatatlan” – hangsúlyozta az intézmény munkatársa, hozzátéve, hogy a Pannon Magbank projekt – melyben az intézet is részt vesz – a honos növényfajok magjainak gyűjtésével és tárolásával szintén a biológiai sokféleség megőrzését szolgálja.

A kertbe látogatók vasárnap két olyan kiállítással is találkozhatnak, amelyek a biodiverzitás fontosságára hívják fel a figyelmet, de mesesarok, állatnyom-bemutató is lesz, és a vendégek újdonságként a növényekhez kihelyezett QR-kódok segítségével játékos feladatokat is megoldhatnak okostelefonjaik segítségével.

A QR-kódokkal az adott fajt leíró Wikipédia-oldalra juthatnak el az érdeklődők – magyarázta a kutatóintézet munkatársa. Vácrátóton a Wikimédia Magyarország Egyesülettel együttműködve az idei tavasztól folyamatosan valósul meg a QR-kódok növényekhez történő kihelyezése, jelenleg már több mint 35 növényfajnál található ilyen. A hazai botanikus kertek vonatkozásában ez az együttműködés egyedülálló – fűzte hozzá.

A sokféleség jegyében tavaszi növénykiállítást és –vásárt is tartanak, amelyen a kaktuszoktól a gyógynövényeken át a ritka zöldségpalántákig a legkülönbözőbb növényeket kínálnak.  (MTI)