Generációk estje – A Szegedy-Maszák család a Hadik Irodalmi Szalonban

A Szegedy-Maszák családdal a főszerepben, Csókolom a kezét címmel rendezik meg a Hadik Irodalmi Szalon következő estjét szerdán.

Az áprilisi est témája a hagyomány, a család, az összetartozás. A Generációk estjén ez alkalommal a legendás Szegedy-Maszák családot állítják a középpontba – olvasható a szervezők közleményében.

A XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál kezdete előtti napra megszervezett esten bemutatják a Csókolom a kezét címmel a Libri Kiadó gondozásában megjelent új kötetet. A mű írója, Szegedy-Maszák Marianne az irodalmi szalonban Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténésszel, Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténésszel és Csorba László történésszel, a Nemzeti Múzeum főigazgatójával fog beszélgetni.

Az est házigazdája Juhász Anna, az eseményen Hámori Gabriella színművész és Darvas Kristóf zenész, zeneszerző is fellép.

Szegedy-Maszák Marianne a szülei által írt leveleket, memoárokat és családi emlékeket segítségül hívva meséli el történetüket, amely összefonódott Magyarország történelmével.

Szegedy-Maszák Marianne szülei, Hanna és Aladár Budapesten szerettek egymásba 1940-ben. Apja pályája felfelé ívelt a külügyminisztériumban: harcos antifasisztaként éppen tárgyalásokat folytatott a Szövetségesekkel, amikor letartóztatták és Dachauba deportálták.

A szerző édesanyja, a híres csepeli gyáralapító Weiss Manfréd unokájaként sokáig élvezhette az asszimilálódott zsidó iparbáró családjának fényűző, nyugalmas életét, mígnem az egyre erősödő antiszemitizmus, majd a német megszállás halálos veszélybe sodorta mindnyájukat.

Egy Heinrich Himmlerrel kötött titkos alkunak köszönhetően minden vagyonukért cserébe szabadon távozhattak végül a semleges Portugáliába. Hanna és Aladár két évig semmit nem tudtak egymásról, szerelmük mégis kiállta az idő és a történelem próbáját. A háború lezárulta után, 1945-ben házasodtak össze Budapesten, ahonnan rögtön tovább is indultak Washingtonba.

Szegedy-Maszák Marianne a Hadik Irodalmi Szalon első nemzetközi vendége. Az író 1955-ben született Washingtonban. Publikált többek között a The New York Times Magazine, az Esquire, a The New Republic, a Newsweek, a Los Angeles Times, a Bulletin of the Atomic Scientists és a Psychology Today című folyóiratban. Dolgozott riporterként a New York Postnak, szerkesztője volt a Congressional Quarterly című lapnak, és tanított újságírást az American Universityn. Újságírói munkáiért számos díjat kapott többek között az Amerikai Pszichoanalitikai Társaságtól és a National Mental Health Associationtől. A szülei történetét feldolgozó dokumentumkötet az első könyve. A kötet a Hadik Irodalmi Szalon estjén kedvezménnyel vásárolható meg.

A Csókolom a kezét című könyv kiadója és a Budapesti Aszfaltprojekt együttműködésében április 27-én a szerző részvételével történelmi sétára is várják az érdeklődőket, akik a család életének fontos helyszínein keresztül ismerhetik meg Budapest történelmét. (MTI)