Fröccs- és barbecue fesztivál a Kopaszi-gáton

kopaszi_gátElső alkalommal a budapesti Kopaszi-gáton rendezik meg a Budai Fröccs- és Barbecue Fesztivált; az ingyenes rendezvény a bor- és gyümölcsfröccsök, valamint sültek mellett számos programmal várja a közönséget péntektől vasárnapig.

Noha a Duna jelenleg árad, ez a fesztivált nem veszélyezteti, mert a Kopaszi-gát több mint egy méterrel a várható árhullám szintje fölött fekszik – mondta el a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján Necz István főszervező.

Hozzátette, az árvízhelyzet miatt a profit egy részét felajánlják a Budapesti Különleges Mentők számára, és a látogatókat is arra kérik, hogy hozzanak tartós élelmiszereket az árvízkárosultak számára.

A fesztivál tematikájáról szólva Necz István elmondta, a fröccs komoly népszerűségnek örvend, ahogy a sült húsok is igen kedveltek a magyar közönség körében, a városban azonban nehéz megoldani a nyílt tűzön grillezést.

A Kopaszi-gáton több mint 100 kiállító várja a látogatókat: Magyarország szinte összes borvidékéről érkeznek bortermelők; olyan pálinkaházak, mint a tokaji Szőlőpárlat- és Likőr Manufaktúra, a Szicsek Pálinkafőzde vagy a Tarpa Manufaktúra, de lesznek házi készítésű szörpök, gyümölcslevek, húsok, pácok és grillfűszerek is.

Mivel a rendezők egyik célja, hogy a látogatók megtanulhassanak grillezni, főzőtanfolyamokon is részt lehet venni. Akinek kedve van, maga süthet húst, de természetesen készen is vásárolhat. Lesz ökör- és malacsütés, és különleges pácok is készülnek majd, például egy bodzás-mentás energiaital felhasználásával.

A háromnapos rendezvény szakmai partnere a Magyar Grillszövetség, amely szombatra grillversenyt is szervez – közölte Necz István.

A fesztivál zenei és egyéb programjairól a www.facebook.com/budaifroccs honlapon találhatnak részletes információkat az érdeklődők. (MTI)