Francia filmnapokkal nyit az egy hónapon át tartó Frankofón Fesztivál

Zenei és színházi előadások mellett filmvetítések, irodalmi rendezvények, kerekasztal-beszélgetések és kiállítások színesítik a február 28-án kezdődő Frankofón Fesztivál programját.

Frédéric Rauser, a Budapesti Francia Intézet igazgatója a fesztiválról tartott budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a rendezvény hagyományosan a francia filmnapokkal veszi kezdetét, amelyet nyolcadik alkalommal rendeznek meg. A közönség 23 filmet és egy rövidfilm-válogatást tekinthet meg, a Francia Intézet ingyenes vetítésein a César-díjjal jutalmazott Louis Garrel három alkotását láthatja a közönség. A csaknem egy hónapon át tartó fesztivált Budapest mellett tíz vidéki városban is megrendezik.

A filmfesztivál négy fő témakör köré szerveződik: a Fesztiváltermés elnevezésű blokkban a tavalyi év fontos filmes fesztiváljait megjárt alkotások szerepelnek, a Magasfeszültség szekcióban thrillereket vetítenek, de lesz Vígjáték-szekció, míg a Kedvencek elnevezésű válogatás a magyar filmes szakértők kedvenceit gyűjti össze.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az eseménysorozat Léonor Serraille Egy fiatal nő című alkotásának vetítésével veszi kezdetét a Corvin moziban. Négy meghívottja lesz az idei fesztiválnak, köztük Emmanuel Courcol, a Tűzszünet című film rendezője, Xavier Legrand, a Láthatás című film tavaly a velencei Ezüst Oroszlánnal kitüntetett alkotója, Léa Drucker színész, valamint Serge Bozon filmrendező.

Március 7-ig Budapesten a Corvin, a Toldi és Puskin moziban, valamint a Francia Intézetben is vetítenek filmeket – emelte ki az intézet igazgatója, hozzátéve azt is, hogy a zenei programok idén is kiemelt szerepet kapnak: nyolc helyszínen tizenöt koncert várja a közönséget. A könnyűzene kedvelői találkozhatnak többek közt Carpenter Brut zenei producerrel, zenésszel az A38 hajón, és ugyanitt lép fel többek között a Chinese Man triphop formáció is.

A komolyzenei kínálatban szerepel többek közt a Centre de musique baroque de Versailles (Versailles-i Barokk Zenei Központ) és a Müpa koprodukciójában létrejött előadás, Rameau operabalettje, a Gáláns Indiák, valamint a magyar-svájci zongorista duó, Adrienne Soós és Ivo Haag a francia Olivier Moulin közreműködésével. Az irodalmat három szerző, a Serge Bloch, Julie Wolkenstein, valamint Hassan El Ouazzani képviseli.

Az idei eseménysorozatban hét nagykövetség és több mint 30 kulturális partner vesz részt.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.