Első ízben állít ki Magyarországon Shilpa Gupta indiai képzőművész

gupta_flapboard_2Az identitás, a nemzet, a kaszt, a kultúra, a vallás segítségével végzett önmeghatározás problémáit kutatja 24:00:01 című installációjával Silpa Gupta; az indiai képzőművész kiállítása – első magyarországi bemutatkozása – péntektől látható a Műcsarnok M0 elnevezésű projektgalériájában.

Az M0 nemzetközileg ismert képzőművészek egy-egy fontos munkájának bemutatására jött létre. Az 1976-ban Mumbaiban (Bombay) született Silpa Gupta ilyen alkotó: fiatal kora ellenére már kiállított többek között a londoni Tate Modernben és a Serpentine galériában, a Re Rebaudengo torinói művészeti múzeumban vagy a New York-i Solomon R. Guggenheim Múzeumban – mondta a budapesti kiállítás kurátora.

Rózsás Lívia hozzátette, az eredetileg szobrász végzettségű indiai művész elsősorban a médiaművészet területén alkot, munkáival gyakran köztérre vonul ki. Ennél az installációnál éppen fordított a helyzet: az M0-ban egy pályaudvarokon és reptereken használt információs tábla ejtőlapjai jelenítenek meg egy Silpa Gupta által írt szöveget, a múzeumi térben megidézve egy tranzitváró hangulatát.

Az emberi identitással kapcsolatos, 20 perc alatt lefutó, angol nyelvű szöveggel – amely magyarul a kijelző előtti padon olvasható – a művész az emberi identitással kapcsolatos kérdésekre keresi a választ, miközben kilép a szubjektív jelenből, hogy egy objektív időből szemlélje a nemzeti, szociális, kulturális és vallási törésvonalak mentén szabdalt társadalmakat – mondta el a kurátor Silpa Gupta 2012-es munkájáról.

Az indiai művész első magyarországi kiállítása 2014. január 5-ig látogatható az M0 projektgalériában. (MTI)