Családi programok a Nemzetközi Duna Napon

ndnCsaládi programokkal, természetismereti játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Nemzetközi Duna Nap alkalmából a Vidékfejlesztési Minisztérium szombaton az Óbudai-szigeten.

Az eseményen Kovács Péter vízügyért felelős helyettes államtitkár a részt vevő gyerekekkel közösen több száz kecsegeivadékot enged a vízbe azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a Duna élővilágának sokszínűségére, a fajok sokféleségének megőrzésére.

A kecsege a Dunában őshonos tokféle, a tokok közül az egyetlen fajta, amely a vándorló életmódot feladva kizárólagosan a folyóvízi életmódra tért át – ezért esett rá a választás. A gyerekek a haltelepítés után oklevelet kapnak annak elismeréseként, hogy aktívan kivették a részüket a Duna élővilágának megóvásából.

A Gyerek Sziget látogatói közös játékon ismerkedhetnek meg a Duna történetével és a folyó élővilágával, valamint óriási akváriumon keresztül közelről tanulmányozhatják a dunai halakat. A Duna-Ipoly Nemzeti Park természetismereti játékokkal, a Duna-Dráva Nemzeti Park kézműves foglalkozásokkal, a Duna Múzeum óriás vizakirakóval, a Fővárosi Vízművek egyebek mellett víztakarékos tippekkel várja a gyerekeket.

A rendezvény központi témája a viza és a tokhalfélék, a Nemzetközi Duna Nap idei jelszava: „tégy a vizákért”. (MTI)