Budapest kóser arcát mutatja be a pészahi sétafesztivál

A kóser életmód budapesti helyszíneit, a főváros kisebb zsinagógáit és a cionista mozgalom vezéralakjának történetét is megismerhetik azok, akik részt vesznek a Hosszúlépés csapata által a pészah ünnepe alkalmából szervezett sétafesztiválon.

A Budapest kóser arca című programon Merker Dávid, a Hosszúlépés alapítója kalauzolja az érdeklődőket a kóser életmód jellegzetes budapesti helyszínein, ahol egyebek mellett azt is megtudhatják a résztvevők, hogy mi kerül pészahkor a zsidó családok asztalára és miért. A városi felfedezők a séta végén széder kóstoló részesei is lehetnek – közölték a szervezők.

A Rejtett zsinagógák sétán a résztvevők kilépnek a Rumbach-Kazinczy-Dohány utcai háromszögből, és betekintenek a többi, kevésbé látható és ismert zsinagógába, miközben megismerhetik a pesti zsidóság történetét eltitkolt, és meg nem épült imaházaikon keresztül.

A Cionista Budapest programra kíváncsiak megismerhetik a Wesselényi utcában született a zsidó állam megálmodójának is nevezett Herzl Tivadar író, politikus életét. Miközben a túra résztvevői bejárják Herzl fiatalkorának útjait, a magyar cionista mozgalom történetébe is betekintést nyerhetnek.

A Hollywood Budapesten címmel is kínálnak sétát a szervezők. Az amerikai sztároktól elszakadva azokat a magyar zsidó filmeseket mutatják be, akik a múlt század elején elindultak az újvilágba szerencsét próbálni.

A pészah ünnepe – amelyen a zsidóság az Egyiptomból való kivonulást ünnepli – április 14-én kezdődik, és nyolc napon át tart.

A város- és hagyományismereti programra a www.hosszulepes.org/peszach címen lehet jelentkezni. (MTI)