Barokk ünnepnapok a gödöllői kastélyban

Barokk kastélynapokkal emlékeznek a történelmi helyszínen szombaton és vasárnap Mária Terézia egykori gödöllői látogatására.

A két napon egyebek mellett múzeumi barangolásokra, a kastélypark felfedezésére, barokk koncertre és vásári komédiára invitálják a látogatókat.

A kastélyt építő Grassalkovich I. Antal rendkívüli ünnepséggel fogadta a Magyarországon először vendégeskedő királynőt 1751 augusztusában. Akkor 70 ezer lámpás világította meg a kastélyparkot, ahol díszes, csillogó tükrös termet építettek a császárnő számára a vacsorához, a gróf saját szobáját engedte át a császári párnak – ez a helyiség ma Mária Terézia nevét viseli -, másnap pedig 40 hintóval kocsiztak ki a fácánosba, majd vadállatok viadalát nézték meg a díszebéd előtt.

Most, 263 évvel később nemesi testőrség és kosztümös életképek idézik meg a barokk kort, a vendégek megcsodálhatják a Zrínyi Miklós Katonai Hagyományőrző Egyesület bemutatóit, parktúrára indulhatnak a 28 hektáros kastélyparkban a botanikai ritkaságok felfedezésére, vándormutatványosokkal és vásári mulatsággal találkozhatnak, megelevenedik a 18. századi főúri élet mindennapjaival és báljaival. A kort jelmezek, kellékek, játékos feladatok segítségével is átélhetik a látogatók.

Szombaton többek között La Fontaine meséit kelti életre a Garabonciás Gyermek Táncegyüttes interaktív táncháza, este Sorrentói szerenád címmel olasz dalest szórakoztatja a közönséget a kastély romantikus díszudvarán Domenico Menini és Denis Biancucci előadásában. Vasárnap bábcirkuszt kínálnak, Cifra palota címmel mesék és versek hangzanak fel gitáron, hegedűn, énekszóval, délután pedig Móricz Zsigmond Szerelem című vásári komédiáját adja elő a Szekérszínház.

mti