Bál az Operában: folytatódik a KFT lemez(újra)bemutató sorozata

Folytatja lemez(újra)bemutató koncertsorozatát a KFT: április 25-én az újbudai A38 hajón a harminc évvel ezelőtt megjelent albumot, a Bál az Operábant játssza el teljes egészében a népszerű zenekar.

A széria 2012 decemberében kezdődött, amikor a KFT 1981 tavaszán adott első koncertje műsorát vette újra elő az A38-on, egy évre rá következett az Üzenet a liftből/A fodrász című, 1983-ban megjelent második lemez anyaga, most pedig a harmadik album, a Bál az Operában lesz a repertoáron.

Bár már az 1981-es Táncdalfesztiválon ötmillió tévénéző előtt bemutatott Bábu vagy nagy KFT-sláger volt, a zenekar a Bál az Operában lemeztől számított igazán slágeres zenekarnak, elsősorban a ma is mindenki által ismert Afrika című dal miatt.

Mint Márton András, a zenekar dobosa az MTI-nek felidézte, a hanglemezgyártó vállalat korábban nem sok energiát fordított a KFT reklámozására, az MHV Pepita márka szerkesztőségének élére akkor odakerült Révbíró Tamás azonban szerette volna, hogy a csapat 1984-es lemeze sikeres legyen.

„Azt kérte tőlünk, hogy legyen egy slágerünk. A dal eredeti címe Itália volt, de mivel akkor jött ki a Dolly Roll egyik olaszimádó slágere is, Náti, azaz Laár Andris később átírta a szöveget, így lett belőle Afrika” – mondta a dobos.

Az Afrika szövegét ma is mindenki kívülről fújja, kevesen tudják azonban, mit jelent a szám közepén hallható sor, amely egy afrikai törzsi nyelven hangzik el. „Az ELTE Budaörsi úti kollégiumában megkértünk egy feketeafrikai diákot, mondjon a stúdióban valamit az anyanyelvén a számra. Ő volt Paul Afari, emlékeim szerint Ghánából jött és valami olyasmiről beszél a dalban, hogy szeretné egy nyári éjszakán a rétről leszedni az összes virágot”.

A KFT-re jellemző színpadi jelenetek is a Bál az Operában idejében kezdtek elszaporodni, gondoljunk csak a címadó dal operás vívójelenetére, a Rózsák Valériának táncos előadására vagy a Magányos bábfigurákra koreografált elemekre.

A Bál az Operában lemez különlegessége, hogy az első magyar lemez, amelyiken egy multimédia program megjelent. Ez a Rózsák Valériának című dalhoz kapcsolódott és az akkor Magyarországon is elérhető PC-n, a Sinclair ZX Spectrumon lehetett futtatni.

„A program egy labirintusjáték volt, amelyet egy programozóval, Kiss Donáttal közösen írtunk, de voltak benne információk a zenekarról és a végén rózsát hoznak Valériának. Az eredeti terv szerint a program az utolsó zeneszám után jött volna, a Hungarotonnál azonban nem voltak ehhez partnerek, végül az a nagyon egyszerű megoldás született, hogy a program szövegét kinyomtatták, azt lefotózta a grafikus és ez került rá a tasakra. Megszületett a KFT történetének legrondább lemezborítója, ezen van a zenekar legsikeresebb dala” – fejtette ki Márton András.

Az Afrika és a rapes Rózsák Valériának mellett a címadó Bál az Operában is „örök” szereplő a KFT-koncerteken, van azonban jó néhány dal, amit szinte soha nem játszottak élőben – április 25-én ezek is elhangzanak, köztük a nagyszerű rock and roll poén, az Alkalmatlan vagyok vagy a horrorolvasmányokon alapuló, lüktető Maldoror, a rémkirály.

Márton András elmondta, hogy az eredeti, harminc évvel ezelőtti lemezbemutató koncertre írtak egy nyitányt, ami a minap került elő és a tervek szerint ezt is eljátsszák az A38-on. Természetesen a közönség által elvárt többi KFT-sláger is elhangzik, meg a zenekar kedvencei.

A KFT (Márton mellett Laár András – gitár, ének, Bornai Tibor – billentyűs hangszerek, ének, II. Lengyelfi Miklós – bőgő, basszusgitár) 1980-ban alakult, a zenekar fellépett például az Egyesült Államokban, valamint Kubában és napjainkban is az eredeti felállásban működik. Dalaikra a fanyar humor, a meglepő zenei megoldások jellemzőek. A 2008-ban megjelent A bábu visszavág volt a KFT 11. stúdióalbuma.

A zenekar fele – Márton András mellett II. Lengyelfi Miklós -, valamint a Franciaországban élő ifj. Kurtág György zeneszerző, billentyűs alkotja a Sc.Art elnevezésű formációt, amely kozmikus eredetű hangokra épülő elektronikus kortárs zenét játszik. A trió Re-Tuning Earth című kompozíciójához a 4-es metró II. János Pál pápa téri állomásán készített klipet, még akkor, amikor csak a csupasz alagút létezett. (MTI)