Augusztusban újra megrendezik a Hajdúsági Expót Hajdúböszörményben

ii-hajdusagi-expoA II. Hajdúsági Expót, amely a hajdúsági térség legnagyobb kulturális és mezőgazdasági fesztiválja, augusztus 14. és 19. között rendezik meg Hajdúböszörményben – közölte Kiss Attila (Fidesz) polgármester.

Kiss Attila emlékezetett rá: a Hajdúsági Expo a több évtizedes múlttal rendelkező Hajdúhét, valamint a 2012-ben megrendezett Hajdúsági Nyár folytatása, amelynek Hajdúböszörmény ad otthont augusztusban.

Színes programokkal várják az érdeklődőket, lesz például Traktorhúzó Európa Kupa és Traktorkarnevál, valamint megszervezik az Oxenweg nemzetközi konferenciát, amely egyedülálló módon mutatja be az egyik legismertebb magyar hungarikum, a szürkemarha tenyésztésének mezőgazdasági és gasztrokulturális szerepét – tette hozzá a városvezető.

A látogatókat az egyhetes programsorozaton a paraszti múltat hangsúlyozó lovasbemutatók, kiállítások, sportesemények, gasztronómiai rendezvények, mezőgazdasági gépkiállítás és termékbemutatók várják.

A rendezvénysorozat elmaradhatatlan elemei az esti koncertek, mások mellett Rúzsa Magdi, a Csík zenekar, Csobot Adél, Tóth Gabi fellépésével.

Kiss Attila a rendezvény egyik legfontosabb eseményének nevezte az Európában egyedülálló traktorkarnevált, valamint az expo hétvégéjén megrendezendő, immár nemzetközi akkreditációval rendelkező Traktorhúzó Európa Kupát. A számos nemzetközi versenyzőt felvonultató – a „mezőgazdaság Forma 1-ének” nevezett -kupasorozat magyarországi állomását mezőgazdasági gépek, verseny- és amatőr traktorok seregszemléje színesíti, amely Európában egyedülálló karneváli hangulatot varázsol a hajdúsági térségbe.

A polgármester felidézte, hogy egykoron évente 300 ezer marhát hajtottak Hajdúböszörmény környékéről Nyugat-Európába. A hagyományőrzés céljából tematikus turistaútvonalakat szerveztek a hajtóutakhoz, így nemzetközivé vált a marhák útja, az Oxenweg. (MTI)