Auer Hegedűfesztivál Veszprémben

Világklasszisok lépnek fel az augusztus 4. és 9. között Veszprémben először megrendezendő Auer Hegedűfesztiválon – közölte a fesztivál igazgatója.

Kováts Péter hegedűművész elmondta, a rendezvény célja, hogy a nemzetközi és a magyar zenei élet kiválóságait évről-évre Veszprémbe hozza. Hozzátette, a fesztivált a város szülötte, Auer Lipót (1845-1930) hegedűművész és zenepedagógus tiszteletére rendezi a Mendelssohn Kamarazenekar az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával. Céljuk az is, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a világhírű Auer Lipót bár tizenkét évesen elkerült hazájából, mindig magyarnak vallotta magát.

Az idei programok résztvevői olyan világhírű művészek lesznek, mint a Borodin Vonósnégyes, Valerij Szokolov és Szasa Rozsgyesztvenszkij Oroszországból, Mischa Maisky és Roby Lakatos Belgiumból, Jeremy Menuhin Angliából, Mark O’Connor az Egyesült Államokból, valamint Baráti Kristóf Magyarországról. Kováts Péter elmondta, a műfajok is változatosnak ígérkeznek, lesz szonátaest, kamarakoncert, de népi hegedű és dzsessz hangverseny is.

Kováts Péter megjegyezte, az ifjúság felé is szeretnék továbbítani Auer üzenetét, aki “a hegedű igazi hangját keresve tanított”. Ezért a fesztiválon fiatal tehetségek is bemutatkozási lehetőséget kapnak. Fellépnek a veszprémi Auer Ifjúsági Szimfonikusok is, akiket ez alkalommal a francia zenei élet kiemelkedő karmestere, a kolozsvári születésű Csaba Péter dirigál – mondta a fesztivál igazgatója.

Kováts Péter arról is beszélt, hogy a rendezvény egy hosszabb sorozat része, amely mesterkurzusokat és internetes szemináriumokat, illetve a jövő évre tervezett Auer nemzetközi hegedűversenyt is magában foglalja.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük