Antonio Bandirali fotói az OSZK-ban a Genezistől Dantéig

bandiraliA bibliai Teremtés könyve és Dante Isteni színjátéka által ihletett fotó- és video-installációkat mutat be Antonio Bandirali olasz fotóművész A Genezistől Dantéig – Teremtés, Pokol, Purgatórium, Paradicsom című kiállításon, amely péntektől látható a budapesti Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK).

Tájfotográfiákon és absztrakt kompozíciókon jelennek meg a pokol, a purgatórium és a paradicsom helyszínei a magyar-olasz kulturális évad tiszteletére rendezett tárlaton, amelyet az Isteni színjáték néhány régi kiadásával, valamint Babits Mihály Dante-fordításának eredeti kéziratával színesítettek – közölte az OSZK.

Antonio Bandirali Dante művének helyszíneit részben valós tájakról készített képekben jeleníti meg. A fotós több ezer kilométert járt végig Dante nyomában, és felkereste azokat az azonosítható helyszíneket, amelyeket az olasz mester szűkszavúan említ meg művében.

Az olasz fotóművész felvételein a táj esszenciáját kereste, azt a többletet, amely évszázadokkal ezelőtt ihletést adhatott a költőnek. A tájfotográfiák mellett a lélek utazásának színek és fény által megformált sajátos világát absztrakt kompozícióin mutatja be.

Az Isteni színjáték mellett a bibliai Teremtés könyve is ihlette Bandirali alkotásait. A fotográfus nagy kérdése, hogy a inspirációkból kibomlott víziókat miként lehet képileg megfogalmazni. A művész fotográfiai eljárásai a kozmológiai – már-már természettudományos – képalkotástól a természet egyszerű ábrázolásáig terjed.

Antonio Bandirali Cremában született 1946-ban. Egyetemi tanulmányait a milánói Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végezte. A kezdetektől élénk érdeklődést tanúsított a figuratív művészetek iránt, de a fotográfiában találta meg művészi kifejezésmódját. Képei és publikációi megtalálhatók jelentős nemzeti és nemzetközi gyűjteményekben, köztük a milánói Sforza kastély művészeti könyvtárában, a firenzei nemzeti könyvtárban vagy a kínai wuyi egyetemi bibliotékájában.

A múzeumok éjszakáján hat alkalommal, utána minden kedden és csütörtökön tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket a szeptember 3-ig látható kiállításon – szerepel a közleményben. (MTI)