Alba Regia Feszt és Jazzverseny lesz augusztusban Székesfehérváron

Hagyományt szeretnének teremteni az Alba Regia Feszt és Jazzverseny megrendezésével augusztus 5. és 7. között Székesfehérváron – jelentették be a szervezők.

Mits Gergely, a Kodolányi János Főiskola művészeti tanszékének vezetője elmondta, hogy több évtizedes hagyománya van a városban a dzsesszfesztiváloknak, amelyet „újra életre keltenek”. A rendezvénnyel párhuzamosan – idén, utána kétévente – dzsesszversenyt is rendeznek, ahol a fiatal tehetségeknek kívánnak lehetőséget adni a fellépésre.

Közölte: tudatos tervezés eredménye a hétköznapi időpont, amellyel a Fehérvári Zenei Napok folytatásaként több mint egy hétig zenei események színhelye lesz a város. Hozzátette: nem „ortodox dzsesszfesztivált szerveznek”, vagyis nem belterjes eseményt képzeltek el, hanem igényes műfajokat felvonultató kortárs rendezvényt szeretnének a következő évtizedekre.

Vörös Tamás, a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium művészeti igazgatója kiemelte: a koncertek nagy része ingyenes lesz, kizárólag a Vörösmarty Színházban fellépő külföldi világsztárok, a funky zenét játszó Dirty Loops és a gitárvirtuóz Biréli Lagrene előadásaira kell jegyet váltani. A többi koncert a Fő utcai színpadon lesz, ahol a magyar sztárok között a Budapest Ragtime Band, Babos Gyula és Biga is fellép.

A fiatal együttesek és a zeneművészetis diákok számára két helyszínen kínálnak fellépési lehetőséget: a Zichy-ligeti zenepavilonban és a Szent István Király Múzeum udvarán.

Hangsúlyozta: a városvezetés nyitott volt a fesztivál megrendezésére, és főszponzorként állt a program mellé.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy a fesztivál elődjének számító Alba Regia Jazz Fesztivált 1967-től 1986-ig rendezték meg a Videoton vállalat támogatásával és a Magyar Rádió szakmai segítségével. Hozzátette: a rendszerváltoztatást követően hosszú csend következett, majd 2000-ben és utoljára 2002-ben rendezték meg a fesztivált. (MTI)