Akusztikus zenei fesztivál a Zemplénben

komloskai tisztas2013. június 21-23. között rendhagyó fesztiválra kerül sor a Zemplénben, Komlóskán, mesebeli körülmények között, egy alig 300 lelkes kis ruszin faluban. A program gerincét akusztikus koncertek adják igen változatos fellépőkkel (Harcsa Veronika, Makám, Palya Bea, Péterfy Bori, Tolcsvay Béla, Tolcsvay László, és sokan mások), akusztikus hangszerbemutatókkal és mindennel, amit Komlóska kínál: barátságos emberekkel és különleges helyi kézműves termékekkel (a kecskesajttól a csak itt található csipkés borig).

Komlóska a „világ végén” található, jó értelemben a zempléni faluból kifelé már nem vezet út. Éppen ezért itt csend van, béke és nyugalom. Nincs térerő, és aki bankkártyával szeretne fizetni, annak is lesznek nehézségei. Tökéletes hely arra, hogy a városi ember néhány napig – a szó minden értelmében – kikapcsolódhasson.

A falut az 1940-es évek végén felszámolásra ítélték, lakosainak nagy részét kitelepítették. Hatvan évvel később Komlóska a „Zemplén Gyöngyszeme”: takaros ökofalu, amely az önfenntartás felé halad, ahol nincs munkanélküliség. A hosszú tornácos házakban kedves, egyszerű emberek élnek – több mint 600 éve – görögkatolikus hagyományaik között, tökéletes harmóniában az őket körülvevő természettel.

Az akusztikus fesztivál koncepciója tökéletesen illeszkedik az ártatlan erdei környezetbe. A koncertekre a „falu végén” található két színpadon kerül sor június 21-én és 22-én. Az országos ismertségű fellépők (Harcsa Veronika, Makám, Palya Bea, Péterfy Bori, Tolcsvay Béla, Tolcsvay László) mellett ifjú tehetségeket (Yasya) és a vájtfülűek számára is izgalmas produkciókat (Juhász Gábor – Gyémánt Bálint duó), valamint hangszerbemutatókat hallhatnak a Stageshop Hangszer-Galéria szervezésében. A fesztivál azonban nemcsak a zenéről szól, hiszen Komlóska önmagában is többnapos, sokdimenziós élmény. A falu és a környék erdeinek bebarangolása a túraútvonalakon (közte Solymos várának romjai) fél-egésznapos program. Lesznek szervezett vezetések is, de természetesen bárki nekivághat ettől függetlenül önállóan is. A gyermekekkel érkezőket állatsimogató és játszóház várja a Makám „Ákombákom” gyerekkoncertje mellett. A háztáji kulináris lehetőségek széles skálája várja a résztvevőket: házi kecskesajt és friss tehéntej, csipkebogyóval ízesített házi bor, kézműves szörpök, házi méz, kőttes sütemények, lepcsák és sok más étel- és italfinomság. A fesztivál záróakkordja a gyógynövényszedés a réten és az egyedülálló gyógynövényszentelés a falu templomában.

Belépődíj nincs, ahogy térerő és bankkártyás fizetési lehetőségek sem.

Az esemény karitatív célt szolgál. A 2013 márciusában viharban megsérült óvoda-bölcsőde épületének újjáépítésére és berendezési tárgyaira gyűjtünk.

Kérjük, regisztráljon a komloskaifesztival@gmail.com címen. Ezzel lehetősége lesz ebédet, vacsorát foglalni, szálláshelyről, helyszínre jutásról informálódni. Azon regisztrálók, akik támogatják a Komlóskáért Alapítványt az óvoda helyreállításában, a helyszínen ajándékban részesülnek.

Elérhetőségek, részletek:

facebook.com | komloskaitisztas.hu | komloska.hu
e-mail: komloskaifesztival@gmail.com

Részletes program:

Június 21. péntek – Szabadtéri színpad

17:45 – Makám
19:30 – Palya Bea – Dés András duó
21:00 – Tolcsvay Béla

Június 22. szombat – Szabadtéri színpad

11:00 – Makám – Ákom Bákom (gyerekkoncert)
15:00 – Juhász Gábor – Gyémánt Bálint duó
17:15 – Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint duó
20:00 – Péterfy Bori & Love Band – ülős koncert
21:40 – Tolcsvay László

Június 22. szombat – Fedett csűr

14:00 – Stageshop pengetős hangszer bemutató
16:00 – Légrády Péter (100 Folk Celsius) finger style bemutató
18:45 – Yasya

Június 23. vasárnap

09:00 – Gyógynövénygyűjtés a réteken
10:30 – Gyógynövényszentelés a görögkatolikus templomban