A tánc, a test és a természet Eifert János fotókiállításán

 eifertEifert János fotóművész ötven év munkáiból válogatott fotókiállítása a tánc, a test és a természet témaköréből Ars poetica címmel kedden nyílik a Nemzeti Táncszínház kerengőjében.

Eifert János elmondta, hogy öt évtized anyagából ötven nagyméretű emblematikus képet válogatott, például Marcel Marceau világhírű pantomimművészről, a cirkuszról, a táncról. Látható lesz a Vágta című, vágtató kuvaszokat megörökítő fotója, amellyel berobbant a nemzetközi fotós életbe.

A Honvéd Táncegyüttesben kezdte a pályafutását táncosként. Vidéki és külföldi útjain állandóan fényképezett, erre bíztatta az együttes akkori koreográfusa, Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus is, mindenki „Tatája”, aki most megnyitja Eifert János tárlatát.

A megnyitón táncművészek is közreműködnek, köztük Lőrinc Katalin, akit kislányával, Katával ugrás közben 1995-ben lefotózott; a kép látható lesz a kiállításon. Táncolni fog Fenyves Márk és Pálosi István is, akiket szintén lefényképezett korábban.

Látható lesz fotó a Köllő Miklós által vezetett Domino Pantomim együttesről, a Pécsi Balettről és vezető táncosáról, Uhrik Dóráról, a Győri Balettről és Ladányi Andreáról, a Szegedi Kortárs Balettről, Béjart együtteséről, a Hidas Frigyes zenéjére és Seregi László koreográfiájára Cédrus című darabból, magáról a libanoni cédrusról, amely Csontváryt is megihlette.

Költők, mint Bella István, zeneszerzők, köztük Szokolay Sándor, Lendvai Kamilló és Gombár Judit jelmeztervező fotója is látható a tárlaton, és kiállítja a Fák temploma című képet, amely a Versailles-i kastély parkjában készült az évszázados fákról.

eifert-janos-moger-ildiko1

Eifert János számára – ahogy elmondta – a fotográfia komoly játék, a világ megismerésének lehetőségét adja, találkozásokat és azt a szabadságot, hogy gondolatait saját képi nyelvén közölhesse.

A kiállítás június 22-ig látható a Nemzeti Táncszínház kerengőjében.(MTI)