A rozsnyói céhek emlékei és fotók a karsztos barlangokról tárlaton

rozsnyóKét kiállítás is nyílik csütörtökön a 111 éves rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményéből a budapesti Szlovák Intézetben: az egyik a céhek emlékeit, a másik a szlovák, valamint az aggteleki karszt barlangjait mutatja be fotókon és térképeken.

A rozsnyói Bányászati Múzeum a régió honismereti múzeumának szerepét tölti be, fő témája a gömöri bányászat, amelyet állandó kiállításon mutatnak b. A másik téma a szlovák karsztvidék a barlangokkal, amely a természettudományi tárlaton látható.

Budapestre Rozsnyó, a történelmi Magyarországhoz tartozó híres bányaváros 17-18. századi korszakából összegyűjtött gazdasági, kereskedelmi emlékeket hozták el – mondta el Hushegyi Gábor, a Szlovák Intézet igazgatója.

A középkorban főleg aranyat és ezüstöt bányásztak a térségben, később vasércet. Az 1848/49-es forradalmi évek után a bányászvárosból iparváros és oktatási központ lett. A múzeumba összegyűjtötték a különböző mesterségekre jellemző tárgyakat, a céhek dokumentumait, ládákat, céhleveleket, pecséteket, cégéreket, és ezekből válogatva állítottak össze kamaratárlatot. A tárgyakat a város 19. századig tartó történetébe beágyazva mutatják be.

A Bányász Múzeum másik kiállításán a szlovákiai és az aggteleki karsztvidék a barlangokkal ismerhető meg színes, nagyméretű fotókon, térképeken, grafikonokon. A Szlovák-karszt az Aggteleki-karszttal közösen 1995-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára, mint védett természeti érték. A tárlat a föld mélyének geológiai, hidrológiai titkaiba is bevezeti a nézőt – ismertette az igazgató.

Mindkét tárlat szeptember 6-áig tart nyitva. (MTI)