A költészet napja: programok Tolna, Nógrád és Borsod megyében

Országszerte számos programot szerveznek pénteken, József Attila születésnapján, a költészet napján. Versmondó-versenyek, irodalmi programok mellett díjátadó is lesz.

Tolna megyében több helyszínen is diákok részvételével ünneplik a költészet napját. A tolnai Bezerédj Pál Szabadidőközpont Költészet napi poggyász elnevezésű programjában pénteken délelőtt a város főterén várhatóan 150 diák szavalja majd egyszerre József Attila Születésnapomra című versét – mondta Énekes Kinga szervező.

A paksi Csengey Dénes Kulturális Központ pénteken „pokróc partira” várja a középiskolás diákokat, a programon a központ melletti parkban szintén diákok adnak elő megzenésített verseket társaiknak. A központ színháztermében csütörtök este Ágnes Vanilla Lélekreszóló című, megzenésített József Attila-verseket tartalmazó műsorát mutatja be, a koncert előtt gyerekeknek és fiataloknak a költő verseit megjelenítő alkotásaiból nyílik kiállítás.

Dombóváron a művelődési házban pénteken délután öt órakor József Attila és Cseh Tamás műveiből válogat Sipos Imre színművész, valamint a gitárral, énekkel fellépő Kerényi Zsolt és Fenyvesi Gábor.

Nógrád megyében is több településen rendeznek programokat. Balassagyarmaton a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban „Verselj kedvedre!” címmel rendeznek programot a költészet napján; a Gyarmati Színkör és Tormay Cécile Irodalmi Társaság tagjai, valamint pedagógusok és diákok mondják el legkedvesebb verseiket.

Rétságon a városi művelődési központban pénteken adják át a könyvtár olvasó részlegében a vers- és prózaírók részére meghirdetett Spangár-díjat. Az 1678-ban Nógrádon született Spangár András jezsuita szerzetes fordította elsőként magyarra István király fiához, Imre herceghez latin nyelven írt Intelmeit, valamint folytatta és kibővítette Pethő Gergely krónikáját.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón folyamatos versolvasást tartanak pénteken. A versmondó napot a Biztos Kezdet Házban rendezik meg, ahol bárki felolvashatja kedvenc költeményét. A tájékoztatás szerint az önkormányzat ezzel a rendezvénnyel szeretné felhívni a figyelmet a költészetre. A költészet napi eseményen verset olvas majd Szikszó vezetése, a polgármester, az alpolgármesterek, a városi intézmények vezetői, civilek, gyerekek, felnőttek egyaránt. (MTI)