A költészet napja: programok Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Zenés irodalmi est, versplakát-ragasztás és szavalóverseny is szerepel a pénteki költészet napi programok között Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Jászberényben Mellettem elférsz címmel zenés irodalmi pódiumestet rendeznek a hagyományról, családról, titkokról.

„Bárcsak az a régi rézmozsár beszélni tudna! Ugye, néha jólesne hallani, mit mondana. Kívánta már szóra bírni a régi időket: a nagymama alumínium kanalát, azt a kővé száradt utolsó üveg szilvalekvárt?” – ezzel a mottóval várják a szervezők az érdeklődőket a Déryné Rendezvényházba.

Dés András ütős, Dés László fúvós-zeneszerző és Grecsó Krisztián író zenés pódiumestjén mesélnek majd a régi almáriumok, édes-bús történetek kerülnek elő. Az író anekdotázik és olvas, a muzsikosok pedig – apa és fia – a színpadon írnak zenét a megelevenedett mesékhez.

Szolnokon a tavaly már meghirdetett versplakát-ragasztás folytatására buzdítják a költészetet kedvelőket. Ha van valakinek kedvenc magyar verse vagy maga írt egyet, akkor részese lehet a „Posztolj egy verset az utcára!” akciónak. A felhívás célja a közös ünneplés és hogy legyen színes és magyar versekkel tarkított a város.

Tiszafüreden a költészet napja alkalmából a Kovács Pál Művelődési Központ hirdetett városi szintű szavalóversenyét általános és középiskolai tanulók részére. A versenyen maximum négy percben egy kötelező és egy szabadon választott művet kell előadni. Az iskolai selejtezők már megtörténtek, pénteken a művelődési központban kerül sor a döntőkre, az öt korcsoportban az első három helyezettet díjazzák. (MTI)