A költészet napja: irodalmi kávéház, lemezbemutató koncert Zala megyében

A költészet napján utcai versfelolvasást, lemezbemutató koncertet, irodalmi kávéházat, vetélkedőket tartanak Zala megyében.

Keszthelyen a költészet napi programok csütörtökön kezdődnek: Mészáros Ferenc, kortárs író, költő A fény ágyasa című verseskötetét mutatja be 15 órakor a Balaton Kongresszusi Központ és Színházban.

Zalaegerszegen a költészet napján, pénteken a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben Katona Kornél színművész közreműködésével középiskolásnak tartanak irodalmi kávéházat, melynek keretében a fiatalok felolvassák kedvenc verseiket, játékos irodalmi vetélkedőn vesznek részt.

A József Attila Városi Könyvtárban Régi idők regösei címmel a Kis-Hétrét zenekar ad koncertet, majd ezt követően kerül sor Keresztury Dezső (1904-1996) születésének 110. évfordulója alkalmából meghirdetett online vetélkedő eredményhirdetésére.

A játékos versenysorozatot azzal a céllal hirdették meg, hogy hagyományos és internetes források, valamint önéletrajzírások alapján a középiskolás korosztály mind jobban megismerje a zalaegerszegi születésű író, költő, irodalomtörténész életútját, munkásságát.

Hévízen a Te meg a világ címmel meghirdetett Szabó Lőrinc Nemzeti vers- és prózamondó versenyhez kapcsolódnak a programok. A Kossuth-díjas költő, műfordító költészetének emléket állító rendezvény gálaműsora pénteken 18 órakor kezdődik a Városi Könyvtárban.

Nagykanizsán a Kanizsai Kulturális Központ, a Halis István Városi Könyvtár, valamint az intézményben működő Takács László Irodalmi Kör közös délelőtti programot szervez. Kihangosítják a Medgyaszay Ház előtti teret, mikrofont szerelnek fel, a járókelők, érdeklődők pedig felolvashatják vagy elszavalhatják kedvenc verseiket.

A Medgyaszay Házban 19 órakor Szabó Balázs Bandája az Élet elvitelre címmel kiadott legújabb lemezét mutatja be, a koncerten felcsendülnek a zenekar korábban megzenésített versei.

A költészet napját József Attila születésnapjának emlékére 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon. (MTI)