A hazai kortárs táncszínházi kínálatból ad ízelítőt A Tánc Fesztiválja Veszprémben

Visszajáró együttesek, új résztvevők és friss társulatok előadásaival, valamint zenés-táncos improvizációkkal, koncerttel és nyilvános műhelygyakorlattal várja az érdeklődőket május 13. és 17. között A Tánc Fesztiválja Veszprémben.

A kortárs táncművészeti seregszemle programját a közelmúltban bemutatott művekből állítottuk össze – mondta Krámer György, a Pannon Várszínház által szervezett fesztivál művészeti igazgatója. Mint felidézte, eredetileg a rajtuk kívül álló okok miatt elmaradt tavalyi fesztivál programját akarták összehozni, ám a végeredmény alig hasonlít az előző évben eltervezetthez.

„Ez is azt mutatja, hogy a kortárs táncszínház hihetetlenül gyorsan változó, folyamatosan útkereső műfaj” – fogalmazott Krámer György, hozzátéve, hogy a fellépő együttesek művészeti vezetői mindenképpen friss anyaggal szerették volna megörvendeztetni a veszprémi közönséget.

A 16. alkalommal megrendezendő fesztivál törzsközönsége visszajáró együttesek és új formációk kisebb-nagyobb lélegzetű műveiből válogatva nyerhet betekintést a magyarországi kortárs táncszínházi kínálatba. A Közép-Európa Táncszínház és a Szegedi Kortárs Balett törzsvendégekként lépnek színpadra, a Badora Társulat újoncként érkezik a seregszemlére, ahogy Kulcsár Noémi és Juhász Kata csapatai is.

A fesztivál programját gazdagítja továbbá a TranzDanz, Fehér Ferenc, a Duna Táncműhely és a Duda Éva Társulat. A versenyprogramon kívüli kínálatban egy élőzenés, kortárstánc-improvizációs csapat, a Willany Leó produkcióiban merülhetnek el az érdeklődők, akiket Sub Bass Monster koncert is vár a nyitónapon. A rendezvény újdonsággal is szolgál: május 16-án és 17-én (pénteken és szombaton) Ladányi Andrea táncművész tart nyilvános workshopot a fesztivál központi helyszínéül szolgáló Hangvillában.

Krámer György elmondta, hogy az idén átadott multifunkcionális közösségi tér ad otthont a fesztiválprogramok nagy részének. „Igyekszünk kihasználni az épület adta lehetőségeket, életre kelteni annak legkülönbözőbb helyeit. A nagyszínpadon folynak a versenyprogramok, de a kamaratermekben, a stúdióban és az épület előtti parkban is lesznek programok” – mondta a művészeti igazgató. A volt Városi Művelődési Központban is lesznek előadások, illetve Veszprém utcáira és tereire is kiköltözik a fesztivál.

A hagyományokhoz híven a találkozó utolsó napján gálaműsor keretében adják át a zsűri díjait. (MTI)