A cigány kultúrának is helyet ad a Somló Hegy Hangja Fesztivál

Somló Hegy Hangja FesztiválA július 18. és 21. között megrendezendő fesztivál ötödször ad otthont a népzene és világzene ismert művelőinek a dobai Erdődy-kastélyban, emellett idén is lesz a térség bortermelőinek termékeivel borvásár, helyitermék-vásár, ahol csak kézműves termékeket kínálnak, valamint a környezettudatos életmódra ösztönző programok, kiállítások.

A cigány kultúrának is helyet ad idén a Somló Hegy Hangja Fesztivál: önálló kiállítóhelyen és nagyszínpadi koncertekkel mutatják be a népcsoport hagyományait és zenéjét – tájékoztatta a szervező Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Kovács Róbert elmondta: idén az egyik kiállítósátorban a hagyományos cigány kultúrának adnak helyet használati eszközök és tárgyak kiállításával, gasztronómiai és kézműves bemutatókkal, a fesztivál három színpadán pedig cigány zenészek lépnek fel a határon túlról is, így például Erdélyből a Nadara Banda, Kárpátaljáról pedig a Técsői Banda.

A július 18. és 21. között megrendezendő fesztivál ötödször ad otthont a népzene és világzene ismert művelőinek a dobai Erdődy-kastélyban, emellett idén is lesz a térség bortermelőinek termékeivel borvásár, helyitermék-vásár, ahol csak kézműves termékeket kínálnak, valamint a környezettudatos életmódra ösztönző programok, kiállítások – sorolta Kovács Róbert.

Idén a térség önkormányzatai is felismerték a négy nap alatt 8-10 ezer ember által látogatott fesztiválban rejlő lehetőségeket, így eszközökkel, anyagiakkal is támogatták: Doba – mint szervező is -, Devecser, Somlóvásárhely, Dabrony, Nagyalásony, Kiscsősz, Magyarpolány is a rendezvény mellé állt.

A négynapos fesztiválon számos ismert zenész színpadra lép: július 18-án koncertet ad Elsa Valle kubai zenész , másnap fellép többek között Both Miklós, Szokolai Dongó Balázs, a Duna Művészegyüttes, július 20-án, szombaton a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, valamint a bécsi Délibáb Néptáncegyüttes a Tabán zenekarral.

Az utolsó napon, vasárnap lép fel a Szeret zenekar, a Szívek nevű felvidéki zenekar, a Cimbaliband együttes, mely cimbalmon alapuló világzenét játszik. Vasárnap délután hatkor újra felelevenítenek egy, a Művészetek Völgyében fogant szokást, s megrendezik a Magyar Népi Virtuózok bemutatóját Csík János vezetésével: szólóhangszereken a kiváló eredményt elérő zenészek produkcióját hallhatják az érdeklődők.

Vasárnap a fesztivál a szokásokhoz híven a térség kulturális csoportjainak is fellépési lehetőséget biztosít.

A részletes program a folyamatosan frissülő http://somlohangja.hidakforum.hu weboldalon olvasható.
mti